Intet

Teller, Janne

| 2006

Flag from sv

93


Vad händer den dag man inte längre ser någon mening med livet eller den värld vi lever i? "Intet" är en spännande bok som får en att se på tillvaron på ett nytt sätt. En och samma sak kan nämligen betyda allt och inget utifrån hur man ser det. Men vid döden upphör all mening, eller ...?Det hela började den dag Pierre Anthon bestämde sig för att sluta skolan. Anledning: "Ingenting har någon betydelse." Han lämnade klassrummet utan att stänga dörren efter sig. Pierre Anthon hoppar av skolan för att i stället sitta i ett plommonträd och kasta plommonkart på klasskamraterna och ropa att "allt är värdelöst, allt är ett stort skådespel, och snart är ni alla döda och glömda och ingenting". Klasskamraterna bestämmer sig för att få ned Pierre Anthon från trädet. De ska visa honom att det faktiskt finns något som har betydelse här i världen. Något som de kan framlägga som bevis för Pierre Anthon. Leken...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

S

Satu Koivukangas

2014-01-29

Betyg

En ganska så ruggig berättelse om jakten på betydelsen. Betydelsen av livet blir livs viktig för dessa ungdomar i klass 7. Välskriven med lite ord lek. Bra men ruggig.

Anna Eriksson

2013-03-20

Betyg

Bästa boken jag läst hittills i år. En ohygglig berättelse som är både spännande och tänkvärd. Skulle rekommendera den som bokcirkelbok. Klassas som ungdomsbok men detta är en crossoverbok som passar även vuxna.

Fanny Gunnarsson

2012-11-22

Betyg

Pierre Anthon hoppar av skolan med orden "Ingenting har någon betydelse det har jag vetat länge" och klättrar därefter upp i ett plommonträd och blir sittandes där proklamerande livets meningslöshet. Klasskamraterna blir oerhört provocerade av detta då alla naturligtvis vill se en mening och betydelse i livet.

Klassen bestämmer sig helt enkelt för att motvisa Pierre Anthon genom att samla ihop en hög av betydelse – d.v.s. saker som har betydelse för var och en i gruppen. Sakerna som samlas in är till en början ganska oskyldiga: till exempelvis ett par sandaler och en orm i formalin. Gruppens makt över individen växer sig dock allt starkare och insamlandet tar ny form och på högen hamnar så småningom både en barnkista (inkl lik), en oskuld och ett avhugget finger. Boken liknar på så vis Flugornas herre där händelseutvecklingen tycks skena utan kontroll och gruppens makt över individen tar skrämmande former.

Läs mer: http://litteraturkvalster.wordpress.com/2012/11/22/ingenting-har-nagon-betydelse-men-vi-samlar-det-pa-hog/

Anna-klara Akar

2012-09-07

Betyg

Den här boken är fantastisk och skulle kunna ösas och diskuterad son klassiker på högstadiet. Om livet konsten och hur långt man kan gå i ondska. Otroligt bra och en bok som skrämmer skiten ur mig på ett icke mystiskt sätt. En varningstext borde sättas på varningen sen hör boken kan göra dig cynisk och driva sig till självmord läses inte utan medläsare att diskutera med.

Frank Berglund

2010-12-10

Betyg

Lästes som första bok i Svenska A. Väldigt intressanta teman, och den är - precis som Främlingen av Albert Camus - väldigt lätt att läsa men svårare att förstå. Jag som tycker om existentialisterna under tidigt 1900-tal tyckte även om denna. Simpel, kanske, men klar och tänkvärd.

A

anna panna

2010-10-29

Betyg

Hade mycket högre förväntningar om boken, men visst den var ganska tänkvärd, dock berörde den inte så mkt, var lite väl hafsigt skriven...