Insekt : noveller

Castillon, Claire

| 2007

Flag from sv

134


När relationerna mellan mor och dotter blir en fråga om liv och död... En mor behandlar på eget initiativ sin dotter mot fantasisjukdomar. En nyförlöst mamma tar till fettsugning för att dölja att hon har fött barn. En dotter misshandlar sin mor och gör henne till sin slav, och en annan tycker att hennes döende mor ska rycka upp sig. I nitton noveller berättar Claire Castillon om mödrar och döttrar på ett sätt som både stör och berör. Hon målar upp magstarka bilder om begär, våld, mörka hemligheter och sjukliga böjelser. En del noveller bär även spår av kärlek. Claire Castillon: Svartsynt fransyska med änglalik uppsyn, årgång 1975. Hon debuterade redan som tjugofemåring och har sedan dess hunnit skriva fem romaner, en teaterpjäs och två novellsamlingar. De franska kritikerna placerar Claire Castillon bland de tio mest lovande författarna under fyrtio tillsammans med bl.a. Anna...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Blommiga Barbro

2021-02-16

Betyg

En liten fransk pärla bland många från Sekwa förlag.
Noveller är verkligen inte min tekopp. Oftast finner jag noveller intetsägande och jag blir sällan berörd av dem. Men den här novellsamlingen av franska Claire Castillon älskar jag från första sidan.
Och novellerna är så korta. De flesta enbart fem-sex sidor långa, men så träffsäkra, cyniska, absurda, chockerande, råa, fyllda med svart humor och ett enastående språk som är ovanligt rappt.
De här nitton novellerna handlar om förhållandet mellan mor och dotter. Och det här är inga vanliga berättelser precis.
I den här novellsamlingen får jag som läsare möta mamman som slänger ut sin ena tvillingdotter på motorvägen eftersom hon enbart ville ha ett barn, den hypokondriska modern som självmedicinerar sin dotter mot eventuella sjukdomar, mamman som ligger med sin gravida dotters man, mamman som låter förstora brösten på sin minderåriga dotter för att hon ska se mer feminin ut, dottern som misshandlar sin mamma och gör henne till sin slav, dottern som skäms för sin svårt cancersjuka mammas tärande utseende, mamman som blir tonåring på nytt och blir sin tonårsdotters bästa väninna och många fler absurda berättelser.
De mest sorgliga och tunga av ämnen tas här upp, men Castillon svänger på orden och jag har inte tråkigt för en sekund. Naturligtvis håller inte alla noveller samma briljans, men jag finner ingenting tråkigt här.
Jag blev som sagt väldigt positivt överraskad och jag vill mer än gärna läsa fler böcker av henne!
Slutbetyg, en mycket stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!

Janna Vestberg

2012-12-12

Betyg

Vissa av novellerna var bra, någon av dem var ritkigt bra. Sen fanns det även de som kändes krystade inte alls kändes trovärdiga.

Ulla Englund

2012-02-19

Betyg

Nitton noveller med gemensamt tema mor och dotter; var och en skildrad som en knepig, oftast helt störd, relation. Bra språk, mörkt innehåll.

S

Sofie Petersson

2011-05-14

Betyg

En lysande novellsamling med skarp svärta. Hanterar relationen mellan mor och dotter på ett nyanserat sätt, berättarrösten känns stilsäker och något makaber. Jag lyfter på hatten för Claire Castillon.

Samuel Karlsson

2009-12-18

Betyg

Lysande noveller av Castillon. Hon öppnar upp stängda dörrar.

Lotta Berling

2009-10-10

Betyg

Enbart den första novellen i denna samling är tillräcklig för att boken ska förtjäna en fyra. Denna femsidiga pärla fick både mig och min man att ge ifrån oss ett kort överraskat och roat skratt när vi läste de sista meningarna. De följande 18 novellerna hade fått vara rejäla bottennapp för att betyget skulle sänkas efter en sådan inledning. Men de är inga bottennapp, utan ibland absurda, ibland störande, ibland ömsinta skildringar av mödrar och döttrar. Motstridiga känslor, starkt beroende.

Mylar .

2009-09-22

Betyg

Överraskar, berör, förfärar och underhåller. Helt i min smak.