Innan ni tog oss

Wingate, Lisa

| 2018

Flag from sv

64


Årets mest gripande roman. Bygger på den sanna historien om hur barn från fattiga förhållanden kidnappades och såldes till välbärgade familjer. Över en miljon sålda böcker i USA!Memphis, 1939. Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra yngre syskon bor med sina föräldrar på en båt på Mississippifloden. När deras föräldrar tvingas åka till sjukhuset en stormig natt lämnas Rill kvar för att passa syskonen. Men helt plötsligt dyker främlingar upp. De sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem, och syskonen är övertygade om att föräldrarna snart kommer för att hämta dem. Snart går det dock upp för dem att verkligheten är bra mycket brutalare än så.  Aiken, South Carolina, nutid. Åklagaren Avery Stafford råkar snubbla över oroväckande information och börjar nysta i sin familjehistoria. Vad var det egentligen som försiggick i Amerika mellan 1920 och 1950? Och hur är hennes familj...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Maria Jacobsson

2019-07-31

Betyg

Gripande bok om fem syskons öde som startar i en husbåt på Mississippifloden. Barnens berättelse är verklighetsbaserad och trovärdig och lyfter hela handlingen. Vi får även följa en kvinna i nutid som snubblar in i historien pga ett armband. De båda parallella handlingarna smälter ihop på slutet. Skickligt skriven, med lagom mycket beskrivningar och ett språk som flyter lätt. Bladvändare som har allt!

janne lindh

2019-07-30

Betyg

Berättelsen om de kidnappade barnen är både skrämmande och intressant att följa, men den påklistrade kärlekshistorien och det tillrättalagda slutet drar ner betyget.

K

Katarina Strid

2019-07-28

Betyg

Jättespännande, gripande och bra berättat! Var helt osocial några dagar när jag läste denna, svår att lägga undan!

Sara Edlund

2019-05-31

Betyg

Älskar böcker som bygger på verkliga händelser! Och den här var jättebra. Rekommenderar starkt!

Anna Granström

2018-12-28

Betyg

Tyckte mycket om denna bok. Slutet kändes lite väl romantiserande och drog ned lite, men helt klart läsvärd. Verkligen fruktansvärt att detta hänt - och under så lång tid. Jag undrar hur det ser ut idag med baksidan av adoptioner, om eller snarare hur den marknaden ser ut idag...

Emma Jonsson

2018-12-19

Betyg

Hemsk och gripande berättelse om handel med barn i USA under 30-40-talet. + Då den är verklighetsbaserad.

Emma Jonsson

2018-12-19

Betyg

Hemsk och gripande berättelse om handel med barn i USA under 30-40-talet. + Då den är verklighetsbaserad.

V

Villivonkansbooks

2018-12-04

Betyg

Innan ni tog oss är baserad på en av Amerikas mest ökända skandaler där Georgia Tann kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer över hela landet. Berättelsen om barnen som kidnappas är obehaglig. Det är helt obegripligt att förstå att någon människa har gjort så i verkligheten! I boken får vi omväxlande följa barnen 1939 samt åklagaren Avery i nutid, som letar efter sitt förflutna. Dåtiden med barnen är det som lyfter berättelsen, nutiden är inte alls lika intressant och blir bitvis ganska seg. Men samtidigt vävs båda tidsperioderna ihop på ett skickligt sätt på slutet. Jag blir berörd av berättelsen men inte så mycket som jag önskat, den griper mig aldrig totalt. Jag tycker boken är bra men känner ändå ett uns av besvikelse, hade hoppats på så mycket mer av den!

Annika Olsson

2018-11-24

Betyg

Svårt att förstå att det kunde hålla på så länge som det gjorde.
Mycket berörande och välskriven som väcker starka känslor.

J

Betyg

Fantastisk, gripande och vackert skriven!

Jasmina <3

2018-10-09

Betyg

Helt okej 😊

Ann Simonsson

2018-09-15

Betyg

En bok som berörde. Kan rekommenderas.