Twelve-year-old Meggie learns that her father, who repairs and binds books for a living, can "read" fictional characters to life when one of those characters abducts them and tries to force him into service. An ALA Notable Book. Reprint.
Den här boken läste jag om på en Bokstävlarnas blogg och eftersom jag behövde fler böcker till Böcker om böcker-utmaningen så tyckte jag att den här skulle passa riktigt bra. Jag blev dock lite tveksam när jag upptäckte att den var klassad som barnbok, alltså inte ens ungdomsbok, men till slut övervann jag min tvekan och köpte den. Nu, med facit i hand, så visar det sig vara ett av mina bättre bokbeslut. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2012/12/blackhjarta-av-cornelia-funke.html
Alltså. Det är ju en barnbok. Alltså blir betyget en stjärna mindre, för att jag inte ska börja bli boktipsad om typ Pettson. MEN ÅH! En bok om kärleken till boken! Hade denna funnits när jag var liten skulle jag vid det här laget ha läst den typ tjugo gånger.
Sen är den naturligtvis barnslig, förenklad och karaktärernas själsliv skrivs förstås ut precis så som man ska tolka dem, och logiken med vad som byts ut med bokvärlden borde fördjupas lite mer (som i Vurt! Läs Vurt! Vurt av Jeff Noon!), och hela grejen med ett barn som huvudperson tycker jag alltid är lite störigt (jag är precis som Elinor), men förutom de små nitpicks så gillade jag den jättemycket! gillar att varje kapitel börjar med ett citat från en annan bok som i princip berättar vad kapitlet kommer handla om.