Provokativ, med ett självförtroende utan gräns och storvulna visioner som retat många - så är vi vana vid att se Johan Staël von Holstein, grundare av Icon Medialab. I boken "Inget kan stoppa oss nu" visar han upp en annan sida. Här berättar han, personligt och självutlämnande om barndomen som präglades av en ordblindhet som gjorde skolarbetet svårforcerat och en överskottsenergi som tog sig uttryck i krossade fönsterglas och ständiga förmaningar från rektorn. Parallellt med detta komplicerades relationen till pappan allt mer, och mamman - som han i boken beskriver som en räddande ängel - kom att bli en garant för hans överlevnad. Så småningom lär han sig kanalisera sin energi och använda den konstruktivt, och successivt stärks självförtroendet. Vi får följa hans karriär från ostvändare på Kvibille mejeri och lumpen på K1, till reseledare, steward på SAS och allt högre befattningar inom Jan Stenbecks imperium - innan det äventyr som entreprenörskapet innebär tar vid. På tre år har Icon vuxit till ett företag med 500 anställda i elva länder. Vikten i att bygga lag bestående av olika slags specialister, en atmosfär med högt i tak för de anställda och ledare som vågar delegera - anges här som några av byggstenarna i strategin bakom framgång. Inget kan stoppa oss nu är också ett viktigt inlägg i samhällsdebatten. Johan Staël von Holstein reflekterar kring det rådande skolsystemet, den allsmäktige Jantelagen som kväver kreativiteten hos svenskarna och de politiska och ekonomiska förutsättningar som utgör ramen för nyföretagande. Boken handlar också om hur Sverige ska kunna kliva in i nästa årtusende med ambitionen att bli en av världens starkaste ekonomier med en entreprenörsanda, en framtidstro och ett starkt fokus på möjligheter - istället för hinder - som saknar motstycke i världen.
Nu är väl inte Johan Staël von Holstein den förste som fått hybris och tyckt att det varit en bra idé att skriva en bok om sitt liv. Men till skillnad från många andra har han faktiskt gjort det och till skillnad från många som gjort det har boken blivit utgiven på ett förlag. Man ska dock komma ihåg att boken gavs ut typ ett år innan IT-bubblan sprack i Sverige, och Icon och Framfab var det största som hänt i svenskt näringsliv.. man kanske dock ska erinra sig att Icon Medialab hela tiden förlorade pengar och gick i konkurs några år efter denna boks utgivning.
Ibland kan jag hålla med Holsteins tankar om att man bör se individens möjligheter och förutsättningar, men dessa späds ut med grova generaliseringar och en hel del fullständigt halsbrytande förslag. Och så fort Johan inte får som han vill är det sossarnas, 40-talisternas eller Jantelagens fel. Vad gör Johan idag förresten?