Ingenjör Andres luftfärd

Sundman, Per Olof

| 2010

Ingenjör Andrées luftfärd är en roman av Per Olof Sundman från 1967 om Andrées polarexpedition år 1897. Romanen innehåller en av de första tydliga offentliga omvärderingarna av ingenjör S. A. Andrée, av sin samtid och tiden därefter allmänt hållen för hjälte. Boken filmades med samma titel 1982.

Det var pappa som först berättade för mig om Andrée och dennes idiotfärd med ballong till nordpolen. Jag var kanske 10 år gammal och pappa visade bilder, tagna under färden och funna 30 år efter deltagarnas död, ur en bok av Sven Lundholm: "Andrées Polarexpedition - ett ödesdrama i text och bild". Jag var fängslad då. Och jag blir lika fängslad, och illa berörd, av deltagarnas äventyr och öde idag, 17 år senare.

Efter att ha misslyckats med att komma iväg på ballongfärden år 1896 hoppar deltagaren Ekholm av, med orsak av att han ansåg ballongen vara alltför opålitlig och färden en dödsfälla. Knut Frænkel söker då istället hans plats och det är hans historia som berättas i Sundmans roman. Frænkel, som annars inte nämns i samma utsträckning som de andra, eftersom han inte skrev dagbok under färden. Så Sundman har istället skrivit Knut Frænkels saknade dagbok.

Grejen är att det är så otroligt... troligt. Man får genuint känslan av att jo, det var så här det gick till. Exakt så här var de olika deltagarna till sättet, exakt så här var deras personligheter. Det är ofta ganska få ord som används, men ändå alldeles tillräckligt. Resans påtagliga dysterhet och hopplöshet kantas av små ljusglimtar, som firandet av konungens födelsedag och unionsbildandet med vin och kungssången sjungen unisont. (<3) Jag förstärkte min läsupplevelse genom att ha Lundholms bilderbok vid sidan av, så jag kunde följa deltagarnas färd över isen på kartan och även följa upp deras upptåg med bilderna som Strindberg tog under resan. Det gjorde upplevelsen av att läsa den här boken ännu starkare, och är något jag rekommenderar starkt