Ingen tar skit i de lttkrnktas land

Eberhard, David

| 2009

David Eberhard uppmrksammades stort nr han i sin frra bok, I trygghetsnarkomanernas land, hvdade att vi i Sverige har ett verdrivet behov av trygghet och kontroll av alla mjliga och omjliga faror. I sin nya bok frsker han frst hur vi, trots att vi lever i vrldens mest rttvisa land, knner oss alltmer och allt oftare krnkta. Hur kommer det sig att dagens mnniskor blir krnkta av nstan allt? I var och varannan dagstidning hittar vi artiklar om mnniskor som upplever sig krnkta. Den moderna mnniskan tycks inte tla ofrrtter och upplever minsta ifgasttande av den egna personen som krnkande. David Eberhard menar att det finns flera frklaringar till detta. Om man jmfr mnniskorna i dagens samhlle med tidigare generationer, och vad de var tvungna att utst under sin livstid, framgr med all tydlighet att vi har det extremt bra. Men ju bttre vi fr det desto mer klagar...

Sara B

2015-01-10

Om det inte vore fr att frfattaren r s oerhrt raljerande och gr in fr att frvrnga genusteorin, s hade det hr kunnat bli en riktigt intressant bok!

A

Anki Vincent

2013-07-29

Stark 4:a

F

Florian Wendorff

2013-01-18

David Eberhards bok innehller en rad olika problem:

Frsta problemet r att han hela tiden upprepar sin enda pong han har (vi r verbeskyddade). Detta gorde han redan i sin frsta bok "I trygghetsnarkomanernas land".

Andra problemet r att hans perspektiv r fr snvt. Att enbart med hjlp av individuella frklaringsmnster (ls: psykologi) frklara samhllet mste g snett eftersom vrlden inte r s enkel. Andra perspektiv (t ex ekonomiska) tar han inte upp eller s rr han vid dem vldigt ytligt.

Tredje problemet: faktaurvalet r skevt. Nr det passar honom s tar han grna med fakta/underskningar. Nr det inte passar honom, ja d blir det en himla massa berttelser om bekanta, kompisar eller exempel frn hans egen vardag fr att frklara tillstndet i vrlden. Med andra ord: hans metod r ovetenskaplig.

Boken r bra om man vill veta hur David Eberhard ser p saker och ting. r man inte intresserad av det r boken ganska ointressant.

C

Camilla Johansson

2012-07-30

Mycket tnkvrd, men tyvrr lite mycket upprepningar mot slutet

Robert Johansson

2012-04-10

Lste och tyckte om "i trygghetsnarkomanernas land", tyckte om den och tyckte den slog an p en ton som inte finns i Sverige. Till viss del gr denna bok det ocks. Intressant ur ett psykologiskt perspektiv, hur frndringarna i samhllet, pverkar oss alla.
Att den fr lite smre betyg r av 2 anledningar. Dels att den har den tendens till upprepning, och att det finns en nyans av desillusion hos frfattaren. Hoppas han mr bra.

Cecilia Magnusson

2011-10-05

Intressant mne men otroligt seg att lsa, vldigt mycket upprepningar.

Anders Nilsson

2011-03-29

Nej, tycker inte om boken och tycker inte om frfattaren. Frfattaren sparkar in ppna drrar med en beskftighet som gr mig matt.

Louise A

2011-03-23

Att den r ngot rrig rder det ingen tvekan om, drav betyg 3 istllet fr 4. Men innehllet r hgintressant och kontroversiellt.

Merete Madsen

2011-01-05

Mnga iakttagelser man kan hlla med om men hafsigt och ostrukturerat skriven. Jag skrms av hurtigheten och bristen p empati parat med hans stndiga referenser till sitt yrkesliv.

Maria B Hansson

2010-03-21

Nog tjuter vi svenskar "Krnkt!!!" fr allt och intet idag. Den utvecklingen mste stoppas. Sen lyckas Eberhard inte beskriva det hela lika bra som han gjorde i boken "I trygghetsnarkomanernas land". Men den r mkt tnkvrd. Vi mste bli vuxna och inse att ibland gr det t pipan - och vi verlever, utan att behva skylla p staten, samhllet eller ngon annan.

Gunvi Lundqvist

2010-01-16

Jag tycker man kan hlla med i mycket, men s r jag ingen "riktig" svensk heller. Tror att mng inte vill erknna att han har rtt. Lttkrnkta r inte bara svenskarna, utan mng som kommit frn andra lnder och kulturer har anammat detta "krnkningssyndrom."

Ullis N

2009-12-15

Kpte denna d titeln pminde om Ann Heberleins fantastiska bok "Det var inte mitt fel", men de var inte ens i nrheten av varandra. Medan Ann penetrar dagens bristande ansvarsknsla , men med stor frstelse fr att folk har olika frutsttningar, s knns Eberhard mest ostrukturerad och gnllig. Och trots att han r psykiatriker knns det inte som att han har ngon strre frstelse fr mnniskors olika situation och frmga - ganska skrmmande tycker jag. Det fanns dock ett och annat att ta till sig - drav tvan.

harriet karlsson

Kommentera...

A

Anna Annsson

2009-08-31

Mnga ponger men ven hr fortstter bomberna att hagla och satslogiken r nnu mer luddig. Den gr mig faktiskt ganska frvirrad den hr boken.

Andreas Larsson

2009-07-02

Jag gillar verkligen Eberhard och lskade hans frra bok "I trygghetsnarkomanernas land", men den hr boken orkade jag inte ens lsa hlften av. En enda lng ofokuserad soppa av klagoml. Jag frstr hans sikter och tror att han mycket vl kan ha rtt, men den hr boken hade verkligen behvt refuserats och skrivits om ngra gnger.

Martin Zachrison

2009-07-01

Lite fr tjatig, skulle behvt en hrdare redaktr.