
David Eberhard uppmärksammades stort när han i sin förra bok, I trygghetsnarkomanernas land, hävdade att vi i Sverige har ett överdrivet behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror. I sin nya bok försöker han förstå hur vi, trots att vi lever i världens mest rättvisa land, känner oss alltmer och allt oftare kränkta. Hur kommer det sig att dagens människor blir kränkta av nästan allt? I var och varannan dagstidning hittar vi artiklar om människor som upplever sig kränkta. Den moderna människan tycks inte tåla oförrätter och upplever minsta ifågasättande av den egna personen som kränkande. David Eberhard menar att det finns flera förklaringar till detta. Om man jämför människorna i dagens samhälle med tidigare generationer, och vad de var tvungna att utstå under sin livstid, framgår med all tydlighet att vi har det extremt bra. Men ju bättre vi får det desto mer klagar...
Visa mer
Recensioner
2013-01-18
Betyg
David Eberhards bok innehåller en rad olika problem:
Första problemet är att han hela tiden upprepar sin enda poäng han har (vi är överbeskyddade). Detta gorde han redan i sin första bok "I trygghetsnarkomanernas land".
Andra problemet är att hans perspektiv är för snävt. Att enbart med hjälp av individuella förklaringsmönster (läs: psykologi) förklara samhället måste gå snett eftersom världen inte är så enkel. Andra perspektiv (t ex ekonomiska) tar han inte upp eller så rör han vid dem väldigt ytligt.
Tredje problemet: faktaurvalet är skevt. När det passar honom så tar han gärna med fakta/undersökningar. När det inte passar honom, ja då blir det en himla massa berättelser om bekanta, kompisar eller exempel från hans egen vardag för att förklara tillståndet i världen. Med andra ord: hans metod är ovetenskaplig.
Boken är bra om man vill veta hur David Eberhard ser på saker och ting. Är man inte intresserad av det är boken ganska ointressant.
Betyg
Läste och tyckte om "i trygghetsnarkomanernas land", tyckte om den och tyckte den slog an på en ton som inte finns i Sverige. Till viss del gör denna bok det också. Intressant ur ett psykologiskt perspektiv, hur förändringarna i samhället, påverkar oss alla.
Att den får lite sämre betyg är av 2 anledningar. Dels att den har den tendens till upprepning, och att det finns en nyans av desillusion hos författaren. Hoppas han mår bra.
Betyg
Nog tjuter vi svenskar "Krääääänkt!!!" för allt och intet idag. Den utvecklingen måste stoppas. Sen lyckas Eberhard inte beskriva det hela lika bra som han gjorde i boken "I trygghetsnarkomanernas land". Men den är mkt tänkvärd. Vi måste bli vuxna och inse att ibland går det åt pipan - och vi överlever, utan att behöva skylla på staten, samhället eller någon annan.
Betyg
Köpte denna då titeln påminde om Ann Heberleins fantastiska bok "Det var inte mitt fel", men de var inte ens i närheten av varandra. Medan Ann penetrar dagens bristande ansvarskänsla , men med stor förståelse för att folk har olika förutsättningar, så känns Eberhard mest ostrukturerad och gnällig. Och trots att han är psykiatriker känns det inte som att han har någon större förståelse för människors olika situation och förmåga - ganska skrämmande tycker jag. Det fanns dock ett och annat att ta till sig - därav tvåan.
2009-08-31
Betyg
Många poänger men även här fortsätter bomberna att hagla och satslogiken är ännu mer luddig. Den gör mig faktiskt ganska förvirrad den här boken.
Betyg
Jag gillar verkligen Eberhard och älskade hans förra bok "I trygghetsnarkomanernas land", men den här boken orkade jag inte ens läsa hälften av. En enda lång ofokuserad soppa av klagomål. Jag förstår hans åsikter och tror att han mycket väl kan ha rätt, men den här boken hade verkligen behövt refuserats och skrivits om några gånger.