Ingen kommer undan Olof Palme

Greider, Göran

| 2011

Flag from sv

23


Tjugofem år har gått sedan Olof Palme blev mördad på en gata mitt i Stockholm. Sedan dess har det talats och skrivits mer om själva mordet än om det politiska arv han lämnade efter sig, och mycket av det kontroversiella i hans hållning har glömts bort eller tonats ned.Men det är inte Palme som statsman eller ikon som intresserar Göran Greider. Han lyfter istället fram symbiosen mellan Palme och den rörelse han ledde. De gav liv åt varandra. I det samspelet ryms ett uppfordrande meddelande till dagens politiska debatt: Utan levande rörelser, ingen politisk fantasi. Palmes demokratiska socialism blir inte bara en fras för högtidliga sammanhang, utan pekar rakt mot en stor samhällsomvandling: den offentliga sektorns enorma utbyggnad. Var det inte rentav en form av socialisering som varken högern eller vänstern förstod innebörden av?Boken är skriven under och strax efter 2010 års valrörelse och...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

I

inga olsson

2011-03-20

Betyg

Boken handlar bara delvis om Olof Palme och är inget idolporträtt. Den ger en bild av det framväxande samhälle som bland annat innebar gemensamt ägd välfärdssektor och allmännytta som gjorde det möjligt att få en bostad även när man inte var rik. Det tog tid att bygga upp, nu säljs det ut. Klyftorna och individualismen växer. Politiken beskrivs nu mer och mer som ett slags Idol-tävling. Men visst är vi många som vill leva i en mer solidarisk värld?

Karl Sandberg

2011-02-27

Betyg

Tack Göran för dina vandringar och att du delar med dig av dina reflektioner. Känner att vi befinner oss i en brytningstid där pendeln håller på att slå åt ett annat håll. Tror att politiken kommer att fyllas igen med röster, tankar och ideér från gräsrötter igen. Ingen kommer undan Olof Palme, ingen kommer undan människans främlingsskap i en marknadsekonomi. Vissa frågor är eviga, de kan omformuleras men de kommer alltid tillbaka.