Tripoli, 1979. Det är en gassande het sommardag. Nioårige Suleiman går till torget för att handla tillsammans med sin mamma. Hans far är bortrest i affärer. Plötsligt får Suleiman syn på en man i svarta solglasögon på andra sidan gatan. Suleiman är säker på att det är hans pappa. Men varför vinkar inte fadern? Och varför kommer han inte hem när han vet att Suleimans mamma är nära att få ett nervöst sammanbrott?
Ingen i världen är berättelsen om en skrämmande tillvaro sedd genom en liten pojkes ögon. En pojke som växer upp i ett samhälle där hans bäste väns far försvinner och sedan avrättas offentligt i den statliga televisionen. Där en mystisk man sitter utanför huset och ställer underliga frågor. Där hans mamma bränner upp en massa böcker när fadern tycks vara försvunnen för alltid.
Med briljans och inlevelseförmåga tar en ny begåvad berättarröst oss med till ett Libyen under Kaddafiregimen, en värld som inte så ofta skildrats i romaner. Ingen i världen är en berättelse om svek och om en pojkes kärlek till sin far.
Hisham Matar, som föddes 1970 i New York, växte upp i Tripoli och i Kairo. När Hisham studerade i London 1990 kidnappades hans far, som var politisk flykting i Kairo, och fördes tillbaka till Tripoli där han torterades och fängslades. I faderns utsmugglade brev kunde familjen i detalj läsa hur han behandlades. Breven slutade att komma 1995 och sedan dess lever Hisham och hans familj i ovisshet.
Hisham Matar är idag bosatt i England tillsammans med sin amerikanska hustru. Sommaren 2006 var Ingen i världen Englands mest omsusade debutroman och den har sålts till nitton länder.
?Det här är en fruktansvärd och väldigt hudlös skildring av ett barns skildring av att bo i en totalitär stat. Den går verkligen rakt in i hjärtat.?
Betyg 4, Yukiko, Duke Gomorron Sverige
?Matars språk är andlöst vackert (så även översättarens), fyllt med pregnanta bilder och återhållen passion. Romanen utgör också en hyllning till fiktionens förmåga att omvandla och betvinga verkligheten.?
Vi
?Hisham Matar fick nästa Bookerpriset för sin makalösa uppväxtskildring frän Khadaffis Libyen. Ingen i världen kommer att kvarstå som en av årets böcker.?
Stockholm City
"Den glöder av känslostyrka ... En av de mest lysande litterära debuterna på senare år."
The Times
"Hisham Matar skriver så vackert ... Han är en synnerligen nyanserad betraktare."
The Guardian
"Helt enkelt strålande ... Han lyckas fånga allmänmänskliga konflikter alldeles på kornet."
The Observer
Vilken läsupplevelse! Hisham Matar förmedlar starka känslor genom Suleimans betraktande ögon. Ingredienserna: kärlek, rädsla, skuld, skam och mycket annat ingår i Matars debutroman.