Annika Borg är präst i Svenska kyrkan och doktor i teologi. I sitt yrke är hon van vid att reflektera över de existentiella frågorna och att arbeta med sorg och död, att lyssna och ge tröst. Men när hennes pappa blev sjuk i cancer och sedan dog så stod hon inte, som man skulle kunna tro, rustad och mogen. Förutom den förlamande sorgen växte ett trots fram mot tanken på döden som en naturlig del av livet; en icke-försoning som gav henne styrka och mod att leva vidare.I sin bok funderar Annika Borg över vad som händer, hur vi reagerar och tänker kring det som är svårast i livet; när någon dör eller när vi av andra skäl förlorar något vi hoppas på eller någon vi älskar. Mycket av det vi bygger våra liv och vår självbild kring - att vara duktiga, att klara av, att ha kontroll - får vi släppa i sorgen. Det är ångestskapande att duktigheten inte är till någon hjälp, men det...
Annika Borg, teolog och präst i den svenska kyrkan, är van att reflektera över de stora livsfrågorna, om liv och död, och att möta människor i kris, men när hennes egen far hastigt går bort i cancer, är hon lika oförberedd som vi alla andra är inför döden och hur den påverkar oss. Gripande skildrar hon på ett nära och utlämnande sätt, hur sorgen förändrar henne.
Det blev många noteringar och understrykningar för mig i denna bok. Boken ökar förståelsen för hur sorgen förändrar oss människor. I den senare delen ger författaren utifrån sitt kristna perspektiv även praktiska tips på hur vi kan hantera vårt sorgearbete. En viktig bok för alla i samma livssituation.
En bra bok med flera olika tankar kring vad det handlar om att vara människa.
Mycket är redan skrivet men ändå så behöver man läsa vissa saker många gånger för att de verkligen ska sjunka in.
Hon skriver väldigt lättsamt men ändå med djup. Känns mer som uppslagsbok, något man går tillbaka till och hittar något nytt varje gång.
Den får 3 i betyg av mig.
//Camilla