Alice och Elias har precis överlevt ett livsfarligt hyperrymdshopp. Men rymdskeppet Stillheten är skadat och klarar inte mycket mer, och även Alice är illa tilltygad. Det finns någon annan inuti hennes kropp, någon som kan ta över när som helst. Chelie fruktar det värsta och gör sig redo att döda sin syster. Samtidigt samlas mörka krafter för att förslava Chelies folk och Stillheten hamnar åter i stridens centrum.Världsdanaren är sjätte delen i sci-fi-serien Imperiets arvingar. Ett rymdepos som rymmer både färgsprakande underverk och dunkla mysterier, fartfyllda äventyr och skrämmande möten med det okända. Kapitlen är korta och lättlästa med mycket dialog, och boken innehåller häftiga fyrfärgsillustrationer.
Alice kropp delar hon nu med Raqqas, tidigare kejsarinna av imperiet. Därför spärras hon in av de andra på skeppet för deras, och hennes, säkerhet. Samtidigt tar sig rymdskeppet Stillheten med sin besättning närmare kraoen Chelies hemplanet. Den återhämtning de tror att de ska få vara med om, vänds som vanligt på sin spets och återigen hamnar de i stridernas centrum.
Världsdanaren är den sjättedelen i sci-fi-serien Imperiets arvingar som har målgruppsålder 9–12, men som fungerar minst lika bra för äldre läsare, och antagligen också snäppet under beroende på vad man är van vid. Det här är en av de få serier som jag tjuter lyckligt av när en ny bok kommer ut och vill kasta mig över på en gång. Och återigen är det en ren glädje att läsa om Alice, Elias och de andra på skeppet Stillheten.
Persongalleriet är lagom stort och jag tycker mycket om att det är samma personer som är i fokus, och att det bara tillkommer några få nya att lära känna varenda gång. Den här gången främst Chelies familj. Varje kapitel följer en person, vilket gör att vi får lära känna dem på djupet på ett smidigt och lättillgängligt sätt. Ett stort plus i den här boken är hur Chelies familjekonstellation ser ut och hur det förklaras på ett lättillgängligt och bra sätt.
Världsdanaren tar vid där tidigare del, Fängelseflykten, slutar och jag rekommenderar verkligen att läsa böckerna i ordning. Om det ändå skulle vara så att man vill plocka upp den här först, eller inte riktigt kommer ihåg tidigare delar, finns en otroligt snygg sammanfattning i form av en loggbok först i boken.
Utöver Oskar Källners magiska berättelse, som alltid är full av action, känslor, inre och yttre problem och fantastiska bevis på vänskap och gemenskap, finns Karl Johnssons illustrationer som förgyller och levandegör alltihop. Jag längtar verkligen tills jag börjar läsa den här serien för mina barn, för jag hoppas att de fastnar för den på samma sätt som jag har gjort.