Alice och Elias bor med sina föräldrar i ett villaområde utanför Uppsala. De lever ett liv som liknar alla andras. Men en kväll försvinner mamma, och pappa blir tagen av polisen, misstänkt för att vara inblandad. Alice och Elias bestämmer sig för att rädda sina föräldrar. De beger sig ut i Lunsenskogen för att leta efter mamma, men de hittar någonting helt annat. För i samma skog befinner sig Brock, en azkalor från rymdskeppet Stillheten, som är ute på uppdrag för att rädda en förlorad besättningsman. Och det ska snart visa sig att Brock och syskonen har en gemensam fiende ... Bortförda är den första delen science-fiction-serien Imperiets arvingar. Ett rymdepos som rymmer både färgsprakande underverk och dunkla mysterier, fartfyllda äventyr och skrämmande möten med det okända. Berättelsen om Alices och Elias resa ut i rymden är kort och gott storslagen. Kapitlen är korta och lättlästa med...
2021-10-04
Detta är första delen av bokserien Imperiets Arvingar som är en science fiction som riktar sig först och främst till barn/ungdomar i åldern 9-12. Oskar Källner står för orden och Karl Johnson står för bilderna i boken, fantasin står de båda för.
Den riktar sig som sagt först och främst till barn men jag som vuxen fann boken både intressant, spännande och rolig att läsa. Så har man rätt sinnelag och smak när det kommer till berättelser så kan man absolut läsa denna som äldre. Och som högläsningsbok för barnen är det ju bra att man fångas av berättelsen och får något ut av den.
Jag gillade hur den håller en mogen ton i berättelsen och även i språket. Oskar har valt att inte överförklara allt för barnet som boken är menad åt. Jag misstänker att Oskar gör detta för att låta barnen, som läser boken, få fundera och tänka under resans gång, samt att istället för att tala ned till barnet från en vuxen nivå låta barnet komma uppåt till samma nivå. Nu är jag på hal is, men jag misstänker att detta är en viktig del i barns utveckling, att visa att de förstår mer än vad de kanske tror om sig själva.
Den berör en del viktiga familjesituationer och det ger en bra bakgrund i berättandet. Det centrala är dock ändå det stora äventyret som de två syskonen ramlar över, som tar dem till helt oväntade platser.
Då det är en barn/ungdomsbok så är den sparsam när de kommer till sidohistorier. Den fokuserar start på det centrala äventyret, och det är ett riktigt härligt och fartfyllt äventyr. Likaså är det med antalet karaktärer, som är minimerat, men det är ena riktiga färgstarka karaktärer som syskonen möter. Vi får lära känna dem en bit och jag misstänker att i kommande böcker så får vi känna dem ännu mera.
I boken finns det även bilder gjorda av Karl Johnsson, som jag har stött på tidigare i hans och Sara Bergmark Elfgrens Vei-böcker. Jag känner med detsamma igen stilen som Karl har och det ger en extra dimension till berättelsen då bilderna skildrar vad som händer i handlingen. De är snygga och färgstarka bilder som passar perfekt ihop med texten.
Oskar Källner är ett hängivet fan när det kommer till science fiction så jag vill tro att det kan komma att finnas små hyllningar till andra verk inom genren. Nu vet jag inte om det är en tillfällighet men jag kan inte släppa att rymdskeppet heter Stillheten, det kan ju översättas till Serenity och jag kom att tänka på tv-serien Firefly, där en bråkig skara karaktärer flyger runt i rymden. Det kan vara jag som läser in för mycket men för mig så ser jag detta som en stor hyllning till just denna tv-serie, det kan dock vara endast i mitt huvud som denna koppling finns och inte i Oskars.
Bokens handlingen är som en presentation av de olika karaktärerna och en uppbyggnad till en större handling som kommer att breda ut sig i ett antal böcker, tror Oskar har nämnt att det minst blir 8-10 böcker, men nu kanske jag minns fel.
Så kort och gott är detta en riktigt bra och härlig inledning på en berättelse som jag tror kommer att underhålla många barn och även äldre, i alla fall gjorde den det för mig. Jag ser fram emot att återvända till detta äventyr, andra boken Järnrosen kom ut samtidigt som denna och tredje boken skall komma till hösten.
Vilken fantastisk plot med härliga karaktärer och vackra illustrationer! Måste nog läsa nästa del på en gång...
Boken har ganska korta kapitel vilket är bra för yngre läsare samtidigt som det gör boken lättläst och svår att lägga ifrån sig för alla åldrar!
Språket är enkelt men samtidigt är både karaktärer och miljöer beskrivna på ett detaljerat sätt som gör att boken inte känns barnsligt.
Karaktärerna är lätta att tycka om och har tydliga personligheter vilket gör det enkelt för läsaren att skilja på dem.
Illustrationerna är väldigt vackra och detaljerade men jag förväntade mig inget annat av Karl Johnsson som alltid tycks skapa magi!
Jag ser fram emot att lära känna karaktärerna mer samt se om Alice och Elias finner sin mamma och lyckas hjälpa sin pappa...och vem är Kapa?
⭐️ Bortförda av Oskar Källner och Karl Johnsson får 5/5 stjärnor av mig!
Imperiets arvingar är ett galaktiskt rymdäventyr med fokus på spänning, aktion och sköna karaktärer. Böckernas universum myllrar av olika intelligenta arter, alla med sina unika kulturer, distinkta biologi och teknologi. Det är ett universum som rymmer både fartfyllda äventyr och skrämmande möten med det okända.
De här är en fartfylld och spännande science-fiction serie med fängslade formgivning av böckernas framsida, där första delen heter ”Bortförda” och andra delen heter ”Järnrosen” och där planen är att bli en serie på tio böcker, där varje bok har sitt egna rymdäventyr med en spännande handling från början till slut. De här är böcker som kommer slukas av unga läsare i mellanstadiet åldern och som även passar som högläsningsböcker.
Imperiets arvingar är ett fartfyllt och spänningsfyllt rymdäventyr med en bra blandning av fantasy och vardag. Här möts läsarna av actionfylld handling som utspelar sig i högt tempo och som uppdelar sig i korta kapitel som ofta avslutas med en cliffhanger.
Varje kapitel har färgsprakande och underhållande illustrationer skapade i serieformat som verkligen hjälper till att öka läsupplevelsen och som sammanfattar det senaste kapitlet.
Böckerna har även ett mittuppslag av fantastiska feta färgstarkaste illustrationer som är tecknade i actionfylld serieformat som får en att förknippa bilden med ett animerat rymdäventyr och till varje bok finns det persongalleri, en cool utvikbar flik med rymdskeppsritningar, faktarutor och mycket mera.
Allt är mycket lättläst, kapitlen hålls korta och det är generöst med dialog. Både berättelsen i sig och illustrationerna ger ett actionfyllt högt tempo som troligen har förmåga att fängsla även den den mest okoncentrerade 9-12-åring. Fullständig recension bokblogg: https://ibokhyllan.blogspot.com/2020/04/bortforda-av-oskar-kallner-illustrator.html
@barnboksfamiljen på instagram
2020-04-13
Jag och sonen har läst de två första böckerna i den nya science fiction-serien ”Imperiets arvingar” som så småningom ska komma att bli totalt tio böcker.
I första boken lär vi känna syskonen Alice och Elias i samband med deras mammas försvinnande. Snabbt blir pappa misstänkt och gripen. Alice och Elias bestämmer sig för att hitta mamma och åker till den skog mamma sist befann sig i för sin forskning.
Men snart tvingas de inse att ingenting är som de trodde, mamma är i grunden en annan person och nu är hon bortförd och befinner sig på en rymdskepp fullt av ”kraoer”.
Snart är syskonen ute i rymden på rymdskeppet ”Stillheten” och samarbetar med mammans gamla vänner för att kunna befria henne.
Som läsare slängs vi in i ett fantastiskt rymdäventyr som snart vecklas ut och nya detaljer upptäcks.
Dessa böcker har varit riktigt härliga läsupplevelser. Jag och sonen har bägge två sett fram emot läsningen varje kväll.
En sak som förhöjer är att författaren har vävt in en hel del teknik och fysik i bokens detaljer. Aldrig på ett präktigt sätt som är till för att lära ut, utan snarare på ett sätt som gör boken än coolare och bättre att läsa. Jag och sonen läste i höstas ”Framtidsboken” som är en perfekt bok att kombinera läsningen med just för att förhöja de detaljerna i boken. Tips på ett bra bokpaket i present!
Efter att ha läst de två första böckerna är jag också imponerad över hur Källner så väl avvägt ”bygger ut” Imperiets arvingar-universumet. I den första boken introduceras vi till en lagom mängd nya karaktärer och delar i berättelsen, för att sedan i andra boken bygga ut berättelsen än mer. På detta sätt så stöttar Källner hela tiden en maximal läsupplevelse som inte kräver att man nästan får huvudvärk av att komma ihåg allt när för många personer/detaljer för snabbt introduceras i berättelsen. Då är det också svårt att som läsare ”knyta an” till karaktärerna, men dessa fallgropar undviker Källner galant.
Utöver det är många detaljer såsom tempot, hur mycket vi får reda på som läsare och bokens upplägg precis lika väl avvägda. Vi som är läsare utan yrkeskunskap om hur man skriver böcker märker inte alla detaljer, men för mig blir det ändå tydligt att Källner är ett proffs på det han gör. Imperiets arvingar-böckerna är riktigt riktigt välskrivna.
Utifrån ett normperspektiv finns även här bägge könen representerade med normbrytande och varierande egenskaper utan att det blir förutsägbart. Ihop med Johnssons illustrationer blir de delarna än bättre, exempelvis kvinnliga karaktären Syndras muskulösa krigarkropp utan sexuella anspelningar.
Johnssons illustrationer är överlag mäkta facinerande och ökar på böckernas wow-känsla. Kul att förlaget satsat och tryckt i färg boken igenom - välförtjänt!
Författaren skriver även in en del reflekterande stycken kring att dömma olika slags rymdvarelser efter deras utseende - ett samhällsaktuellt ämne som kan kopplas till våran verklighet idag.
Riktigt riktigt bra böcker som passar utmärkt till de flesta barn! Även jag som förälder längtar till nästa bok i serien kommer.
Bortförda är första delen i sci-fi-serien Imperiets arvingar av Oskar Källner, med illustrationer av Karl Johnsson, och är relativt korta kapitel med olika personer i huvudfokus. Boken får lite av en seriekänsla tack vare Karl Johnssons fina illustrationer som berikar boken och historien.
Det börjar oerhört spännande när Brok på rymdskeppet Stillheten får ett meddelande från en saknad besättningsmedlem samtidigt som Alices och Elias mamma försvinner spårlöst. Familjen ringer polisen, men då tas pappa av polisen. Alice och Elias sticker från huset för att leta efter mamma, men i skogen dit hon skulle möter de istället något helt annat och dras in i ett intergalaktiskt äventyr.
I Bortförda är det full fart, redan från början. Det är ett driv i berättelsen och det är en riktig bladvändare. Även om serien riktar sig till åldrarna 9–12 är det absolut ingen serie som är enbart för den åldern, utan alla som gillar sci-fi-äventyr kan fastna i handlingen och de fantastiska bilderna. Karl Johnssons illustrationer passar perfekt till Oskar Källners berättelse.
Vi får följa Alice, Elias, Brock, Syndra och Farei, och det ger också berättelsen både driv framåt och fler dimensioner. Det är alltid rätt person som står i fokus, och det gör att vi lär känna dem bättre och ser saker från flera håll. Jag gillar att barnen får vara en så stor del av berättelsen och att de faktiskt löser flera kniviga situationer genom att få vara med och vara snabbtänkta och kluriga. Samtidigt gillar jag att vi får följa svårigheter och de tankar barnen har kring att helt plötsligt få veta att det finns rymdvarelser.
Jag gillar både Alice och Elias, de är väldigt egensinnade karaktärer, samtidigt blir jag också väldigt förtjust i Brock, Syndra och Farei (ja, jag gillar allihop som är i fokus än så länge, okej?). Alla är lätta att skilja åt och även om de är av olika arter och det är mycket benämningar, olika namn och så blir det inte svårt att hålla det i huvudet. Här hjälper självklart också illustrationerna.
Boken slutar spännande, även om den ändå är ”avslutad”. Men direkt vill jag veta vad som händer härnäst.
Omslaget är indragande och snyggt, och jag vill direkt plocka upp och läsa boken bara jag ser den.