Idde skall f en katt, ja det r sant, hon kan knappt tro det sjlv. En helt egen, livs levande varm, fluffig katt. Idde r s glad att hon nstan spricker. Vldigt lnge sa mamma nej, nej, nej, men till slut trttnade mamma p Iddes tjat och nu r de p vg till katthemmet. P katthemmet bor katter som ingen vill ha, men det lter ju helt tokigt i Iddes ron, hur kan ngon inte vilja ha en katt. Idde och Hajen r en varm rolig berttelse om lngtan efter en katt och kattkrlek. Boken r Ellens frsta egna bilderbok dr hon str fr bde text och bild.
Jag toklskar bilderboken Idde och Hajen. Det finns s mycket att tycka om den fr.
Fr det frsta, s knner man igen sig, bde som vuxen och som barn. Det r viktigt. Barnet behver knna igen sig, fr d blir det roligare att lyssna. Men den vuxne ska lsa boken, skerligen fler n en gng, och det blir det roligare att lsa nr man fr knna igen sig. Speciellt nr det r med glimten i gat och lite humoristiskt. Tack Ellen Ekman fr att du frstr detta!
Sedan s sger jag bara BILDERNA! Om man inte lskar dom r man galen. Ansiktsuttrycken r s underbart skildrade. Och allt r liksom s aptitligt tecknat. Med det menar jag att man vill titta p bilderna. De r gulliga och sta med frger som gr det trevligt fr gat.
Det r dessutom mycket detaljer i bilderna som man kan titta p och fundera ver och prata om. Det r ocks en sak som jag gillar som frlder.
Till sist toklskar jag denna fr att det r en bilderbok som gr mig s glad. Hela mitt inre spritter av gldje nr jag lser. Det r s fint!
I bilderboken mter vi Idde som ntligen ftt mamma att g med p att skaffa katt! Som hon lngtat!
Tillsammans beger de sig till katthemmet dr det finns massor av katter utan hem. P katthemmet finns Hajen som r en vldigt skygg katt som ingen personal p katthemmet fr komma nra. Men nr Idde nrmar sig brjar en tillitsfull relation mellan Idde och Hajen.
Vr familj bestr ocks av tv katter som vi adopterat frn @stockholmskatthem s denna bok ligger oss extra varmt om hjrtat. En trevlig detalj med boken r att nr Idde & mamma gr runt p katthemmet s presenteras olika katter. Vi fr lsa om deras den och varfr de har kommit till katthemmet. S p flera stt ppnar boken upp fr samtal kring katter och behovet av att hja deras status.
Om man lser boken med ett barn infr att man tnkt adoptera en katthemskatt s tnker jag att det kan vara bra att frbereda barnet p att skygga katter oftast inte nrmar sig den nya garen s snabbt som i boken. Fr Idde tar det bara ngra minuter innan skygga Hajen nrmar sig henne men det kan lika grna vara som fr oss, att man inte ser skymten av katten frsta mnaden. S kan vara bra att samtala kring detta med barnen som frberedelse. Ingen kritik mot bokens utformning allts, utan enbart ett tips.
Jag har hglst boken ett stort antal gnger fr mina barn som verkligen lskar den. Hrom kvllen nr Idde och Hajen kom verst i bilderbokshgen vid kvllslsningen utbrast I (5,5 r): Ja! Min favoritbok!. Det r ocks trevligt att boken fr sluta lyckligt ❤️
Ellen Ekmans illustrationer r som vanligt roliga att observera med mycket att upptcka. I boken finns en stor mngfald representerad. Vi ser trevliga personer med extrakilon. Det finns ven den androgyna frestndaren p katthemmet, olika hudfrger, ett homosexuellt par och massor av hrliga katter!