Ida r Ida. En suicide blonde, en Dulcinea, en Garbo, en Gertrude Stein. Ida r en sknhetsdrottning som flytt sitt uppdrag; nr Ida r p en plats vill hon alltid byta plats. Dessutom r Ida mycket upptagen. Med att vila. Och gifta sig, om och om igen. Gertrude Stein r Gertrude Stein, och Ida r hennes roman, en av hennes mest tillgngliga texter, p samma gng rolig och oroande.Ida: En roman ingr i Modernistas nya serie med Moderna klassiker. Gertrude Stein (1874-1946) var en av 1900-talets strsta litterra innovatrer. Hon var en av de centrala gestalterna i den avantgardistiska konst- och litteraturvrlden i 20-talets Paris dr hennes och partnern Alice B Toklas hem blev en knytpunkt fr exilamerikaner och europeiska konstnrer och frfattare. Ida: En roman skrevs under upptakten till andra vrldskriget, och publicerades av Random House 1941, medan Stein satt fast i...
I bokfrlaget Modernistas klassikerserie finns Gertrude Steins roman Ida med. Nr jag lste urvalet av klassiker som inleder deras serie, s blev den frsta tanken att de dr bckerna vill jag lsa, allihop, vilka spnnande titlar. Finner att vrt bibliotek har infrskaffat dessa.
Lnar ngra av titlarna och startar med att lsa Ida av Stein, skriven i skuggan av andra vrldskriget. En omtalad roman. Djrv och nyskapande. Det som jag inledningsvis tycker r s spnnande med boken; sprket och rytmen, det enkla och avskalade, blir efter ett tag lite, ja jag vet inte riktigt vilket ord som br anvndas, tjatigt? Det blir drfr inte mer n en tva hr.
Frst blir jag helt tagen av hur smart den r. Sedan blir jag lite mer besviken och tycker att det bara handlar om snyggt formulerat pladder. Den stora frgan r vilken den underliggande tanken egentligen r. Fr stunden vljer jag att tro att den inte r riktigt s smart som jag skulle nska. Inspirerande lsning hur som helst.