Stein, Gertrude

| 2006

Flag from sv

18


Ida är Ida. En suicide blonde, en Dulcinea, en Garbo, en Gertrude Stein. Ida är en skönhetsdrottning som flytt sitt uppdrag; när Ida är på en plats vill hon alltid byta plats. Dessutom är Ida mycket upptagen. Med att vila. Och gifta sig, om och om igen. Gertrude Stein är Gertrude Stein, och Ida är hennes roman, en av hennes mest tillgängliga texter, på samma gång rolig och oroande.Ida: En roman ingår i Modernistas nya serie med Moderna klassiker. Gertrude Stein (1874-1946) var en av 1900-talets största litterära innovatörer. Hon var en av de centrala gestalterna i den avantgardistiska konst- och litteraturvärlden i 20-talets Paris där hennes och partnern Alice B Toklas hem blev en knytpunkt för exilamerikaner och europeiska konstnärer och författare. Ida: En roman skrevs under upptakten till andra världskriget, och publicerades av Random House 1941, medan Stein satt fast i...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Anders Börjesson

2013-08-24

Betyg

I bokförlaget Modernistas klassikerserie finns Gertrude Steins roman Ida med. När jag läste urvalet av klassiker som inleder deras serie, så blev den första tanken att de där böckerna vill jag läsa, allihop, vilka spännande titlar. Finner att vårt bibliotek har införskaffat dessa.
Lånar några av titlarna och startar med att läsa Ida av Stein, skriven i skuggan av andra världskriget. En omtalad roman. Djärv och nyskapande. Det som jag inledningsvis tycker är så spännande med boken; språket och rytmen, det enkla och avskalade, blir efter ett tag lite, ja jag vet inte riktigt vilket ord som bör användas, tjatigt? Det blir därför inte mer än en tvåa här.

Emma Fägerlind

2011-10-30

Betyg

Jag tyckte mycket om det här - i ungefär tjugo sidor. Sedan ledsnade jag på att inget förstå. Sorgligt nog.

Anna Persson

2011-05-24

Betyg

Håller med 1x1x1, den underliggande tanken är oklar. Är i nuläget inte säker på om det är något jag uppskattar eller ogillar.

1x1x1 .

2009-10-01

Betyg

Först blir jag helt tagen av hur smart den är. Sedan blir jag lite mer besviken och tycker att det bara handlar om snyggt formulerat pladder. Den stora frågan är vilken den underliggande tanken egentligen är. För stunden väljer jag att tro att den inte är riktigt så smart som jag skulle önska. Inspirerande läsning hur som helst.