I väntan på Godot

Beckett, Samuel

| 2018

Flag from sv

539


»I väntan på Godot hör till de mest studerade, omskrivna, hyllade och upphöjda verken över huvud taget. Dramat blev själva ur-texten för scenisk innovation och existentiellt tänkande under andra halvan av 1900-talet.« | Christopher Isherwood, New York Times Vladimir(Didi) och Estragon (Gogo) möts nära landsvägen, vid trädet. De delar en morot. Funderar över på om de ska hänga sig; väger för och emot. I väntan på Godot. Samuel Becketts I väntan på Godot [En attendant Godot, 1953] är den moderna dramatikens kanske mest revolutionerande pjäs, vars titel till och med blivit ett fast uttryck på många språk. I väntan på Godot - poetisk, drömlik, absurd - har ofta tolkats som en allegori över mänsklighetens outtröttliga jakt på mening, och som sådan är den outsinligt magisk och vacker. Becketts expressionistiska minimalism var inte endast banbrytande för scenen,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Fredrik Umark

2023-02-20

Betyg

Som att sitta i väntrummet hos tandläkaren

Emma Svanberg

2015-01-11

Betyg

intressant i sin absurditet och ingentinghet

Camilla Nilsson

2012-12-30

Betyg

En svag trea, men enbart för att den är intressant i teorin - dock inte alls i praktiken. Det finns ingen mening i den här pjäsen men det som ändå är dess styrka är att den får mig att självmant söka finna en, både i och utanför texten. Alltså, oavsett hur tråkig och oförståelig den än må vara så väcker den tankar och det borde alltid få åtminstone lite beröm.

Kenneth Olausson

2011-05-10

Betyg

Fullständigt obegripligt. Men i en svepande, mullrande aldrig sinande extmassa lär vi oss kanske att i väntan på Godot, Gud eller Fan själv ligger en möjlighet?

Betyg

(Kommenterar endast "I väntan på Godot")

Det här var inte min grej. Jag är väl inte tillräckligt analytisk för att uppskatta den här sortens verk.Jag blir irriterad på de där två och känner bara uppgivenhet. Fast åandrasidan; om tanken är att förmedla sådant så har Samuel Beckett lykats med mig. Tyvärr är dramat, i läsform, inte min kopp te ändå.

Mathias Fridemark

2010-03-09

Betyg

C'est plus mieux comme ca! Beckett på franska är alltid bättre än Beckett på svenska. Ordlekar, fyndigheter och annat finns i den franska originalversionen som kommer bort i den svenska. Ta bara titeln som ett exempel.

Mathias Fridemark

2010-03-09

Betyg

Helt okej samling för att vara på svenska. Läs istället "I väntan på Godot på franska ("En attendant Godot") och Slutspel på engelska (Endgame) osv. Beckett skrev på franska av en anledning!