I tunga vintrars mage

Lundgren, Andrea

| 2010

Flag from sv

27


Riga är fyra år den vinter hans mamma lämnar honom med farföräldrarna i huset i skogen. Han växer upp med en frånvarande pappa i tystnanden efter mammans försvinnande, och när han är nitton år är han ensam kvar i en lägenhet en faster han inte känner har ordnat åt honom. Så träffar han den rödhåriga Charlie på en konstkurs på folkhögskolan och blir hopplöst förälskad. När Charlie sedan lämnar honom rämnar allt. I tunga vintrars mage är en berättelse om barns utsatthet, den första kärleken och en allt överskuggande rädsla för att bli övergiven. Känsligt och poetiskt skildrar Andrea Lundgren pojken Rigas uppväxt och vuxenblivande. Pressröster: "Detta är en debut som inte bara gestaltar ett människoöde och är vackert skriven, den är också provocerande på ett välgörande sätt, inte minst för att den skildrar en omanlig man i en värld som faktiskt fortfarande mest efterfrågar...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Ullis N

2011-02-16

Betyg

Jag vet inte om det är så tungt i magen, men stundom gjorde den mig tung till sinnes.
Ibland när man läser en bok tror man först att det måste vara självupplevt - annars går det inte att så levandefullt beskrivna en människas reaktioner, tankar etc - speciellt inte om karaktären inte tillhör den typiska. Men det är klart att det går, det är ju det som utgör en bra författare.
Jag hoppas verkligen på fler böcker från henne - även om denna var långt ifrån feel-good.

Scoff O

2010-12-21

Betyg

Definitivt en intressant debut. För mig brände det till mest när författaren skildrade barnet Riga. Nutidsskildringen berörde mindre och karaktären Charlie kändes en smula klyschig. Ser dock fram emot att följa författarskapet!

M

Mary B.

2010-07-29

Betyg

Egentligen gillar jag. Jag gillar mycket. Vet inte vad det är som gör att jag inte tycker att den inte håller hela vägen. Det kanske är en fråga om timing, Den kanske inte passade mig just nu. Ser i alla fall fram emot kommande alster.

Maria L

2010-02-21

Betyg

En något ojämn bok. Vissa scener är starka, andra är inte lika övertygande, lite mer krystade. Hur som helst mycket bra skrivet av en 23-årig debutant. Förstår att förlaget vill satsa på henne.