I tunga vintrars mage

Lundgren, Andrea

| 2010

Riga r fyra r den vinter hans mamma lmnar honom med farfrldrarna i huset i skogen. Han vxer upp med en frnvarande pappa i tystnanden efter mammans frsvinnande, och nr han r nitton r r han ensam kvar i en lgenhet en faster han inte knner har ordnat t honom. S trffar han den rdhriga Charlie p en konstkurs p folkhgskolan och blir hopplst frlskad. Nr Charlie sedan lmnar honom rmnar allt. I tunga vintrars mage r en berttelse om barns utsatthet, den frsta krleken och en allt verskuggande rdsla fr att bli vergiven. Knsligt och poetiskt skildrar Andrea Lundgren pojken Rigas uppvxt och vuxenblivande. Pressrster: "Detta r en debut som inte bara gestaltar ett mnniskode och r vackert skriven, den r ocks provocerande p ett vlgrande stt, inte minst fr att den skildrar en omanlig man i en vrld som faktiskt fortfarande mest efterfrgar...

Ullis N

2011-02-16

Jag vet inte om det r s tungt i magen, men stundom gjorde den mig tung till sinnes.
Ibland nr man lser en bok tror man frst att det mste vara sjlvupplevt - annars gr det inte att s levandefullt beskrivna en mnniskas reaktioner, tankar etc - speciellt inte om karaktren inte tillhr den typiska. Men det r klart att det gr, det r ju det som utgr en bra frfattare.
Jag hoppas verkligen p fler bcker frn henne - ven om denna var lngt ifrn feel-good.

Scoff O

2010-12-21

Definitivt en intressant debut. Fr mig brnde det till mest nr frfattaren skildrade barnet Riga. Nutidsskildringen berrde mindre och karaktren Charlie kndes en smula klyschig. Ser dock fram emot att flja frfattarskapet!

Mary B.

2010-07-29

Egentligen gillar jag. Jag gillar mycket. Vet inte vad det r som gr att jag inte tycker att den inte hller hela vgen. Det kanske r en frga om timing, Den kanske inte passade mig just nu. Ser i alla fall fram emot kommande alster.

Mari S

2010-02-21

En ngot ojmn bok. Vissa scener r starka, andra r inte lika vertygande, lite mer krystade. Hur som helst mycket bra skrivet av en 23-rig debutant. Frstr att frlaget vill satsa p henne.