I trygghetsnarkomanernas land : Sverige och det nationella paniksyndromet

Eberhard, David

| 2006

Flag from sv

199


I Sverige har vi ett överdrivet behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror, skrev överläkaren i psykiatri David Eberhard i en debattartikel i DN hösten 2005. Vi borde lära oss värdera och hantera rimliga faror snarare än förbjuda situationer där de kan uppstå! Eberhard tyckte sig ha sett att den panikångest han allt oftare möter hos sina patienter på akutmottagningen i Stockholm ha en direkt motsvarighet på samhällelig nivå: själva samhället tycks lida av ett nationellt paniksyndrom och ett slag trygghetsnarkomani! Det höjs rop om att minderåriga inte skall få gå på fotbollsmatcher, skolan bortser helt ifrån att barn älskar att tävla, akademiker väljer hellre betald arbetslöshet än startar eget, den våldsamma drivkraften hos flyktingar som kommer hit bryts snabbt ned av det kravlösa svenska samhällets välvilliga omtanke. Vi måste inse att det faktiskt är farligt...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

S

Stina Stina

2013-11-26

Betyg

Mycket tänkvärt! Ibland behöver man stanna upp och tänka till lite och det får man verkligen med den här boken på ett nyttigt sätt. Här ges man lite proportioner.

Johanna Smeds

2013-07-29

Betyg

Igår läste jag en riktig tiopoängare! "I trygghetsnarkomanernas land - Sverige och det nationella paniksyndromet" heter boken och titeln ger en bra bild av vad boken handlar om. Psykiatern David Eberhard ger dagligen psykiatriska diagnoser åt människor, men 2006 diagnosticerade han hela Sverige med paniksyndrom. Lite med glimten i ögat är det ju förstås, eftersom de psykiatriska diagnoserna är gjorda för diagnosticering av individer och inte samhällen. Innan jag började läsa så tyckte jag att det verkade lite krystat, vad menar han med att hela det svenska samhället skulle lida av paniksyndrom?

Sida för sida får jag dock allt flera exempel på hur panikslaget det svenska samhället har blivit. Det handlar om "ett alldeles överdrivet behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror". Eberhard menar att vi gör oss själva (och våra barn, om man har sådana) en stor otjänst genom att aldrig krypa ut ur trygghetsbubblan. Vi blir handlingsförlamade och oförberedda på livet och vi blir sämre på att använda vårt sunda förnuft till att värdera risker. Eberhard förklarar även att, ju mindre vi lämnar trygghetsbubblan desto mindre blir bubblan. Alltså, att farorna aldrig tar slut. Man kan lagstifta och reglera hur mycket som helst, men man kan ändå aldrig komma åt alla faror. Man kan aldrig vara idiotsäker på att inget kommer att gå fel.

Jag älskar den här boken. Dels för att den är välskriven, men framför allt för att Eberhard sätter fingret på det där som jag finner så irriterande med det moderna samhället: många saker förbjuds eller regleras utan att det gör någon större nytta, det blir bara mera byråkrati och mera förvirring. Med flera regler blir behovet av att använda sunt förnuft mindre, ett övergångsställe kan till exempel göra att folk inte tittar sig för innan de korsar gatan. Det började på 1900-talet med hastighetsbegränsningar och bilbälten och idag får man inte cykla utan cykelhjälm om man är yngre än femton eller prata i mobilen medan man kör bil.

Andra exempel på trygghetsnarkomanin är hälsohetsen. "De centrala symptomen vid en regelrätt panikattack är inte de kroppsliga besvär man drabbas av utan just rädslan för att man ska dö eller bli tokig. Det är just i dessa symptom som det nationella syndromet har sin största likhet med individens. Staten är livrädd för att invånare ska dö, för att samhället ska mista kontrollen och implodera" säger Eberhard. Många personer ägnar idag absurt mycket av sina liv åt att indirekt oroa sig för döden genom att se till att hålla sig friska. En modern svensk bombarderas dagligen med information om hur man ska äta (inte för mycket kalorier, mycket grönsaker osv.), tänka (man mår bättre av att tänka positivt), motionera och leva. Och det är väl inget fel med att vara hälsosam. Men grejen är ju att människan har överlevt i 200 000 år utan att prenumerera på iForm. Och gör det egentligen något om man inte har en optimalt hälsosam livsstil? Konsekvensen kan ju bli att man dör något år tidigare än man annars hade gjort, men det är det kanske värt om man upplever att blodiga biffar, cigaretter och choklad höjer ens livskvalitet.

Eberhard ger många exempel på den växande trygghetsnarkomanin, fler än jag kan räkna upp här. Jag rekommenderar verkligen den här boken, för alla, inte bara för svenskar. För även om Sverige är ett synnerligen representativt exempel på trygghetsnarkomani så håller faktiskt trygghetsbubblan på att lägga sig över samtliga välfärdsländer. Vi lever våra liv i vadderade bubblor, långt borta från konflikter och smärta, långt borta från naturen, från döden. Denna tendens måste stoppas innan vi alla är eviga barn, oförmögna att hantera våra egna problem, som förväntar oss att pappa Staten ska ordna allt och skydda oss från obehagligheter.

http://magiskverklighet.blogg.se/

A

Anki Vincent

2013-07-29

Betyg

Intrrssant

C

Christina Nilsson

2013-07-15

Betyg

Intressant tanke men går lite för långt ibland vilket drar ned betyget.

S

Solveig Lindkvist

2012-11-23

Betyg

Otroligt uppfriskande och ångestreducerande!

Erik a

2012-11-12

Betyg

egentligen många bra synpunkter...vilka tyvärr försvinner i ett hav av ovetenskaplig analys och hånfull översittarton... riktigt löjligt hur han tolkar in allt i sitt begrepp...lite storhetsvansinne där... Men, många bra funderingar och tankar bakom den dåligt skrivna boken.

T

Tomas Brännmark

2012-10-21

Betyg

Resonemang som hade kunnat bli intressanta drunknar i en raljant ton och ofta tveksamt underbyggda resonemang.

F

Florian Wendorff

2012-08-03

Betyg

David Eberhard försöker att förklara allt i det svenska samhället utifrån ett "psykologiskt perspektiv". Detta leder till en bok full av upprepningar. I och med att Eberhard inte överhuvudtaget är intresserad av att lyfta fram några andra perspektiv framstår hela boken som väldigt onyanserad. Dessutom använder han sig av en del "fula knep", t ex så använder han gärna statistik när det passar hans synvinkel. Men så fort han inte hittar någon statistik som gagnar hans syfte refererar han gärna till sina egna erfarenheter som läkare. Undermåligt!

Robert Johansson

2012-04-10

Betyg

I David Eberhardts första stora bok, lyckas han finna en röd tråd som genomsyrar vårt samhälle som vuxit fram.
Vår längtan efter ett långt liv och odödlighet, har fråntagit oss spontaniteten och som en "trojan", smugit in i vårt inre, rädslan styr oss.
Boken är mer en lärobok än en skönlitterär. Enda minuset. Den vet inte riktigt vilket ben den ska stå på.

S

Solveig Jensen

2011-11-15

Betyg

Han satte ord på mina tankar och funderingar!

Märit Estrada

2010-08-10

Betyg

Den gav många tankar och var samtidigt rolig att läsa! Biter mig i tungan ibland när jag är på väg att säga något som avslöjar min mer eller mindre omedvetna indoktrinering av den trygga välfärdsstaten. det är nog bra men det är också bra att tänka själv och ansvara själv.....

Maria B Hansson

2010-03-21

Betyg

Eberhard beskriver den absurda utveckling som sker mitt framför våra ögon. Jag håller inte med honom i allt, men boken är mycket, mycket läsvärd. Tycker det är synd att den inte diskuterats mer runt fikaborden.

Anders Nilsson

2010-02-13

Betyg

Han slår vilt omkring sig utan att ha några vettiga ideer. Jag blir trött av att läsa detta.

Gunvi Lundqvist

2010-01-16

Betyg

Gillar verkligen denhär boken, håller med i det han skriver/påstår. Stark fyra.

A

Anna Annsson

2009-08-31

Betyg

D E har många poänger och det är stundom befriande att läsa om våra nojor och hur grundlösa de ofta är. Dock är han i långa stycken bombastisk och lyckas inte riktigt knyta ihop påsen.

Fiona *

2009-08-14

Betyg

Snappar man ögonblickens klarsyn i en smått rörig bok, inser man hur mycket som stämmer även som en delvis utomstående betraktare.

L

Louise Bedarvik

2009-06-24

Betyg

Intressant fenomen, men eftersom Eberhard slår åt alla håll blir det rörigt och krystat.

Lady Flanders

2009-06-18

Betyg

En hel del kul iakttagelser, men boken är skriven i affekt. Nån redaktör borde ha sett tillatt den fick ligga till sig och skrivas om grundligt före publicering.