I stålstormen

Jünger, Ernst

| 2008

Flag from sv

44


I stålstormen tillhör de klassiska skildringarna av striderna på västfronten under första världskriget. Den kyliga och nyktra skärpan i författarens blick ger skildringen av fasorna i kraterlandskapet en intensiv närvaro samtidigt bidrar den kompromisslösa beskrivningen av äventyrslystnaden, modet och motståndsviljan hos de enskilda individerna i bunkrarna och skyttegravarna på båda sidorna av frontlinjen som inget annat litterärt eller historiskt dokument till en förståelse för de krafter som gjorde katastrofen möjlig. Boken är baserad på de noggranna och förbluffande insiktsfulla dagboksanteckningar som Ernst Jünger förde i pauserna mellan striderna från januari 1915 fram till hösten 1918, då han efter sin fjortonde allvarliga skada tilldelas den tyska arméns högsta tapperhetsmedalj, Pour le Mérite, endast 23 år gammal. Översättning av Urban Lindström. Förord av Peter Luthersson.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

P

Petter Larsson

2018-09-03

Betyg

En intressant skildring av Jüngers upplevelser under andra världskriget.

janne lindh

2012-11-18

Betyg

Innehåller många intressanta och grymma avslöjanden om skyttegravskriget 1014-18. Chockerande hur många misstag som begicks och hur ren tur och otur avgjorde många strider.
Men boken lämnar tyvärr efter sig en motbjudande eftersmak. Författaren har en otäck macho-inställning till vad som händer. Ibland verkar han helt omdömeslös och i saknad av empati och är på gränsen till psykopatisk.

J

Jonas Utterström

2011-11-19

Betyg

Boken är dedikerad till de stupade och det är bokens huvudtema. Sida efter sida får främst tyskar men även engelsmän, indier och skottar sätta livet till. Jag blir helt förundrad hur han kan notera alla detaljer av strider och de döda. Svårare att smälta är då förstås hans vurm för striden. Men mig berörde den och det skall riktigt bra böcker göra.

O

Ola Schubert

2009-05-24

Betyg

Det är inte så att Jünger förfasar sig över eländet, snarare tvärt om. Men det är just detta som gör denna bok så fascinerande: hans totalt kallhamrade beskrivning av de ofattbara fasor, som främst artillerielden orsakade, under första världskriget. Och författaren är verkligen inte ointressant i sig själv. Det är nämligen svårt att stoppa in honom i ett speciellt fack, fast man tror det innan man läst den utmärka förskriften. En preussisk anarkist, som älskar krigets "renande verkan", som är för ett slags militärstyre, men motståndare till nazismen och individualist. En krigshjälte som inte Hitler vågare röra. Läs boken, ni kommer inte att kunna släppa den!