I maktens skugga

Sten, Viveca

| 2014

Flag from sv

206


Succéserien om Sandhamn som erövrat Sverige och världen Det har gått nästan tjugo år sedan Thomas Andreasson började som polis och han känner sig alltmer ansatt av tvivel - orkar han fortsätta i polisyrket? Hans bästa vän Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambon Jonas och deras fyraåriga dotter Julia. Men sommaridyllen störs av den nya sommargästen Carsten Jonsson, en riskkapitalist som gett sig in i vidlyftiga affärer i Ryssland. Jonsson har köpt den långa fina stranden på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar gallfeber på öborna. Märkliga olyckor har inträffat under byggets gång. Är det rena tillfälligheter eller handlar det om sabotage? När Carsten Jonsson bjuder in till invigningsfest slutar det med en katastrof. Har händelserna att göra med husbygget eller finns det någon annan orsak? Vem kan...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Mats Sigfridsson

2020-05-12

Betyg

Viveca Sten skriver bra och det är småtrevliga deckare men det är inte speciellt spännande och det är oerhört förutsägbart. Betyg 2,5

J

Johanna Nilsson

2019-05-29

Betyg

Helena Rasmusson

2016-12-24

Betyg

Seg & tråkig! En svag 2:a!

K

karin bernfalk

2015-12-27

Betyg

Bra

Marita Ryen

2015-10-13

Betyg

Betyg 3+. Ganska spännande men ingen bladvändare.

Annika Olsson

2015-07-21

Betyg

Inte ens Katarina Ewerlöfs utmärkta uppläsning kan rädda denna infernaliskt dåliga bok.

Therese Östman

2015-03-17

Betyg

Spännande, men inte hennes bästa! Betyg: 3,5

A

Anne Hansson

2015-02-25

Betyg

Lite långdragen, blir inte spännande för i slutet av boken, men ändå bra,

J

Jessica Appelqvist

2014-12-27

Betyg

Den var intressant och fängslande från första sidan.

E H

2014-10-29

Betyg

Som vanligt är Vivecas böcker lätta att läsa och de flyter på men denna bok var inte nåt speciellt för mig. Hon kan bättre.

L

Lena Knutsson

2014-09-15

Betyg

Helt ok bok men definitivt den sämsta i serien - småseg...

Maddes Bokblogg

2014-08-12

Betyg

Börjar tröttna på Nora nu men annars en helt okej deckare.

Maria Larsson

2014-08-11

Betyg

Överst på listan över böcker ni inte behöver läsa sommaren 2014 hamnar - inte helt oväntat - Viveca Stens senaste Sandhamndeckare, "I maktens skugga". Inte ens Mari Jungstedt kan hota denna kalkonbok från toppen. I Jungstedts böcker kan man åtminstone få njuta av fina miljöskildringar av Gotland. När jag däremot läser Stens beskrivning av Sandhamn och dess miljöer känner jag mest bara: "Fy fan! Jag vill aldrig sätta min fot där!". Om Sten medvetet väljer att förfula ön för att skrämma bort invasionen av turister på sommaren låter jag vara osagt.

Inledningen är smärtsamt seg och utdragen. Det är ett obegripligt och tråkigt förspel där vi dels får lära känna riskkapitalisten Carsten Jonsson alldeles för väl, dels får en uppdatering om vad som hänt den meningslösa Nora de senaste fyra åren (jag har inte alls bilden klar för mig vad hennes roll i Stens böcker faktiskt är). Polisen Thomas är less på sitt jobb och efter 132 sidor dör äntligen någon.

Det blir aldrig spännande. Språket är platt och amatörmässigt. Och jag stör mig någonting överjävligt på vänsterpropagandan i boken: alla människor som har pengar är onda och ytliga.

Mest av allt lider jag med Stens förläggare. Finns det verkligen inte bättre manus än så här att ge ut i Sverige?

"I maktens skugga" ger mig kalla kårar - av helt fel orsaker.

Maria Larsson

2014-08-11

Betyg

Överstruken etta.

Jan Svensson

2014-07-18

Betyg

Bra början, tråkig mitt, spännande avslutning men katastrofal sista mening. Tveksamt om jag läser nästa del i denna serie.

Eva MC Johansson

2014-07-02

Betyg

Tyvärr saknade den här boken det mesta. Spänningen infann sig aldrig riktigt och berättelsen var väldigt seg. Om det inte var för att jag lyssnade på ljudboken, med en väldigt bra uppläsare, så hade jag inte ens tagit mig igenom boken. Kanske dags att lägga ner den här serien och börja på en ny.

Blommiga Barbro

2014-06-29

Betyg

Åh! Så infernaliskt dålig och tråkigt skriven! Det tycks som om när man väl har blivit ett någorlunda etablerat namn att man kan komma undan med precis vad som helst. Det här är en dussindeckare fylld med så löjliga könsroller(männen är starka, vissa våldsamma karlakarlar, medan kvinnorna är svaga dörrmattor som lägger näsan i blöt), dessutom är boken fylld med så mycket vänsterpolitik att det nästintill är skrattretande! Nej. Det här är en så pass dåligt och totalt ointresserad bok att inte ens Katarina Ewerlöf kan rädda från att helt brisera hos mig. Verkligen ingenting som jag kan rekommendera!

Jenny Hjärtberg

2014-06-27

Betyg

Helt ok men inget wow. Trevligt tidsfördriv och bra uppläsare.

Åse Bandling

2014-06-16

Betyg

OK, men inte lika bra som de andra. Historien är lite spretig.

Glada Gunvor

2014-06-12

Betyg

Seg start men den blev bättre framöver, och slutet var riktigt spännande. En lysande uppläsning av Katarina Ewerlöf precis som vanligt. Betyg:3+.

Betyg

Jag tycker Viveca får till en trovärdig story men en bra balans mellan det privata och mordgåtan. Nora och Thomas är trevlig personer att följa, speciellt Nora tycker jag. Däremot kan jag inte påstå det bjuder på massa överraskningar men mycket läsvärd och just Vivecas sätt att sy ihop storyn är ett stort plus.

Britt-Marie Kullin

2014-05-29

Betyg

Betyg: 4,5 av 5.

Viveca Sten är en av mina absoluta favoriter bland svenska kriminalromansförfattare. Jag tycker mycket om huvudpersonerna i hennes böcker, med Nora och Thomas i spetsen. Och jag tycker väldigt mycket om miljön i böckerna, som alltid utspelar sig i Sandhamn. Jag tycker också att det alltid är en perfekt blandning av själva kriminaldramat kontra personernas privatliv.

Det här är Viveca Stens sjunde bok i serien ?Morden i Sandhamn?, och Viveca levererar starkt även denna gång.

Själva fallet i boken känns även den här gången aktuellt och äkta. Det handlar både om svåra affärer i ett korrupt Ryssland, och om exploatering i skärgården med nyrika personers pengar. Och på privatlivets sida så handlar det bland annat om dilemmat om att stanna på ett jobb eller söka sig vidare.

Jag rekommenderar verkligen ?I maktens skugga?. Men har ni inte läst Vivecas sex tidigare böcker, så rekommenderar jag att läsa dom från början, och i ordning, för jag tror att man får ut ännu mer av böckerna då.

My.loved.books

2014-05-22

Betyg

Ännu en spännande Viveca Sten deckare!