I huvudet på en seriemördare

Hur blir man seriemördare? Vad är det som gör att en människa kan begå bestialiska mord om och om igen? Författaren är rättspsykolog och har under många timmar intervjuat några av Sveriges mest kända seriemördare. Få kriminella handlingar väcker så stark avsky och sådana associationer till ondska som seriemördarens. Dennas grymheter går oftast långt utöver de flesta människors föreställningsvärld. I gärningarna är avsaknaden av medkänsla för andra människor total. För en seriemördare kan tio minuters njutning vara mer värt än en annan människas liv. I media har vi läst om dessa seriemördare som ofta framställs som bestialiska galningar och ondskan själv personifierad. I kriminalromaner och tv-serier sprids ofta samma bild. I boken vill författaren beskriva och begripliggöra vad som ligger bakom dessa människors handlingar. Hur och varför växer en människa upp och blir seriemördare? Vilka...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Martin K

2015-01-12

Betyg

Delvis intressant, men får ändå bara en knapp tvåa pga låg trovärdighet för författaren. Arbetet han lagt ner kan värderas högre än betyg 2, men utkomsten av detsamma lägre. Problemet blir att man inte riktigt vet vad/vem man ska tro på. Förmodligen hade det blivit bättre som fiktion, lite som "American Psycho", eller "Intervju med en seriemördare" som båda känns välresearchade, men har påhittade storys (mycket svengelska där...). Men läs själva och gör en egen bedömning.

Betyg

Trots författarens tveksamma inblandning i bl.a. fallet Thomas Quick (vilket troligtvis gör boken väldigt vinklad), så är detta väldigt intressant läsning. Kanske mest för att det är den enda (?) svenska boken i detta ämne?

Kristina Simar

2010-12-20

Betyg

Recension av Sven Å. Christianssons bok I huvudet på en seriemördare

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 463 sidor.

Sven Å. Christiansson är professor vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet och legitimerad psykolog. Utifrån sin forskning, kliniska verksamhet och medverkan i brottsutredningar har han en exceptionell sakkunskap. Han citeras ofta i den internationella forskningslitteraturen.

Handling: Denna bok bygger på olika fallstudier och intervjuer med gärningsmän till grova sexual- och våldsbrott. Genom dessa intervjuer och fallstudier försöker författaren beskriva vad som kan ligga bakom dessa förövares beteende och handling. Hur de kan göra sådana fruktansvärda brott som de flesta människor anser vara sjuka och helt otänkbara.

Sven Å. Christianssons syfte med boken är att genom intervjuer försöka förstå hur dessa gärningsmän tänker när de begår dessa fruktansvärda brott. Förstå för att kunna ingripa och förhindra ungdomar som har ett riskbeteende som kan göra att de utvecklas till grova sexualförbrytare. Författaren har kommit fram till att alla sexualförbrytare har utväxlat sexuella fantasier efter att haft en känslokall och otrygg uppväxt. Ofta med dålig kontakt med båda sina föräldrar. Dessa fantasier kan komma så tidigt som i femårsåldern och uppåt.

Däremot är det extra viktigt att påpeka att alla som haft en känslokall och otrygg uppväxt inte blir sexualförbrytare.

Boken innehåller också en hel del intervjuer med kända sexualförbrytare.

En mycket välskriven och intressant bok om vad som kan tänkas röra sig i huvudet på en seriemördare eller sexualförbrytare. I denna bok baseras innehållet på vad professor Sven Å. Christiansson kommit fram till via sina studier. Det kan säkert finnas andra som studerat samma sorts förbrytare som kanske kommit fram till något helt annat. Jag är inte rätt person att uttala mig vad som är rätt och fel i denna bok. Men att detta med att många sexualförbrytare och seriemördare kommer från otrygga hem, det tror jag stämmer in. Det är även obehagligt att läsa hur känslokalla många av dessa förövare är när de utgör dessa fruktansvärda brott. En mycket läsvärd bok för alla som är intresserade av psykologi och kriminalitet.

Betyg 4/5 Kristina Simar www.kristinasimarlektor.se

Eyez Only

2010-09-21

Betyg

Sven Å har enligt mig summa noll trovärdighet. Han är nämligen en av dem som ingått i cirkusen kring Thomas Quick som intervjuare och "expert". Quick får oxå komma till tals i boken i ett antal intervjuer som återges, som han gav under tiden då han var mitt uppe i sina "erkännanden", och Sven Å ägnar dessutom ett helt kapitel särskilt åt just Quick, eftersom han tycks ha ett behov av att rättfärdiga sig inför dokumentären som Hannes Råstam gjort om Quicks "mord", som enligt Sven Å är dumheter från Råstams sida. Ska man tro Sven Å så vimlar det av seriemördare i Sverige eftersom det är hundratals citat och intervjuer med en "svensk seriemördare" som gjort si och en annan som gjort så osv. Det är troligtvis så att intervjuerna kommer från en och samma "seriemördare" (Quick?) och möjligtvis nån mer men det är uppenbart att man ska få intryck av att Sven Å träffat och studerat ett stort antal "gärningsmän" som de kallas i boken. Sven Å drygar dessutom ut gärningsmännen med ett antal serievåldtäktsmän eftersom de enligt Sven Å liknar seriemördare i beteende och tillvägagångssätt. Men man får ingen klar bild över vilka av intervjupersonerna som är just "bara" våldtäktsmän och hur många det rör sig om. Samma gärningsman kan ju citeras flera gånger eftersom samtliga bara benämns "en gärningsman". Jag tycker inte att det håller och det är synd eftersom det hade kunnat bli en intressant bok annars.

Ola Janåker

2010-06-03

Betyg

Högintressant om det mänskliga psyket.