I Hitlers tjnst : Traudl Junge berttar om sitt liv

Junge, Traudl

| 2005

En av de tv bcker som filmen Undergngen baseras p - en av Tysklands mest omtalade filmer p mnga r. Traudl Junge var blott 22 r och drmde om en karrir som danss d hon fick sitt livs chans: att bli Adolf Hitlers sekreterare. Frn 1942 till Hitlers sjlvmord i bunkern i april 1945 fanns hon alltid vid hans sida. Det var Traudl Junge som renskrev Hitlers tal och brev ? till och med hans testamente. Omedelbart efter krigsslutet hamnade Traudl Junge i rysk, senare amerikansk, fngenskap innan hon kunde tervnda till sin familj i Mnchen. 1947 skrev hon ned sina upplevelser frn tiden i den nazistiska maktapparatens nrhet. I detta unika sjlvbiografiska dokument framstlls Hitler som en lgmld och sympatisk mnniska. En bild som radikalt skiljer sig frn den gngse bilden av den psykiskt instabile diktatorn. Texten har bearbetats och kommenterats av den sterrikiska...

Cindy Kempe

2019-07-17

En intressant vinkel p Hitlers liv som dels gr in p hans vardag och (kanske) mer sympatiska del. Jag finner honom n mer mrklig och obehaglig, mnga detaljer antyder diverse strningar och diagnoser, nr man kommer nrmare. Samtidigt r det lite lttare att frst varfr ngon lyssnat och funnit sig vid hans sida.
Dels tar den ven upp hur mnniskor i Tyskland kunde g blinda, troligen fr att de inte ville se allvaret, fr hur lngt gnget hatet mot judar med flera blivit. Borde uppmrksammas idag i vrt nuvarande politiska klimat.
Det jag tycker mindre om r de alldeles fr mnga detaljer rrande Hitlers inredning dr Junge gr in p antal stolar, material p dem osv. Detta gjorde mig ytterligt uttrkad under terkommande perioder.

Denna bok r ett mste fr alla som intresserar sig fr microhistoria dvs enskilda vittnenesml av historiska skeenden.