I havets djup r allting bltt

Vegna, Sarah

| 2019

I en vacker bok dr texten har svl en poetisk som filosofisk knsla fr vi flja en liten flicka som s grna vill bli stor.
Pltsligt fr hon genom en nskestjrna mjlighet att testa denna nskan.
Med stora kliv s ger hon sig ut i vrlden. Hon r s stor att de vuxna p marken fr fly undan hennes jtteftter.
Hon fortstter ut i naturen och till slut stannar hon till hos en val. Tillsammans har simmar de i havet, samtalar och tittar p stjrnorna. P det uppslaget dr hon ligger som sitt jttejag tillsammans med valen lser vi:

Hgt dr uppe blinkar stjrnorna.
Jag knner mig liten mot alltet.
Fast jag r strst s
r havet strre nd.
Kanske gr det
ingenting.
Kanske r det
bara s det r.

Till slut vljer flickan att terg till sitt vanliga liv och i sitt sovrumsfnster vinkar hon sedan adj till nskestjrnorna som terigen frsvinner.

Vegna och Jnsson har tidigare gjort boken Jag kom hit p ett litet blad tillsammans. Det r en alldeles fantastisk bilderbok om flykt som vi verkligen har uppskattat hr hemma. Drfr hade jag ocks hga frvntningar p I havets djup r allting bltt.
Jag som vuxen upplevde att mina frvntningar uppfylldes. Jnssons bilder r alldeles fantastiska och en upplevelse i sig. Skulle kunnas stllas ut p galleri som en egen utstllning ven utan text.
Vegnas text r ven den en upplevelse att hglsa. Orden knns vackert avvgda med poetisk knsla. Berttelsen r filosofisk men nd konkret.
Texten knns s vlbearbetad och jag misstnker att Vegna lagt mycket tid p den. Fr den r faktiskt vacker.

Men trots det r det ngot med boken som inte fngar mina barn. Boken r kategoriserad fr 3-6 r av bokhandeln. Men min 3,5-ring vgrar lsa boken utan sparkar bort den. Min sexring lyssnar och tycker den r okej. Men det r ingen bok hon sjlv tar initiativ till eller har som ny favorit. Nr jag vill samtala kring den med henne ratar hon mig helt pga ointresse.
Dock tnker jag att det nd r en bok att lsa, fr bokens poetiska och filosofiska stmning med Jnssons fantastiska illustrationer r en hglsningsupplevelse jag vill ge mina barn. Dock s r det kanske mer en bok att frst lna p biblioteket fr hemmabruk fr att kolla av om ens egna barn uppskattar boken.

Fr barn som visar mer intresse fr boken n mina barn gjort s tror jag ocks man kan f till fantastiska samtal. Om att vara mindre men ocks om att vxa upp.
Varfr tror barnen att flickan nd vljer att bli liten igen? Hur skulle det vara om barn var stora som jttar medans de vuxna var sm? Vad skulle frndras? Vilka tankar vcker boken hos barnen? Samtala kring det!
Fr er som jobbar i frskolan s tycker jag att denna bok passar toppen. Den nya lroplanen skriver fram att vi ska skapa tillfllen fr barnen att samtala och reflektera kring olika sorters texter. Fr det syftet passar denna boken bra fr det r verkligen en fin lsupplevelse som vcker tankar ven om det som sagt rder delade meningar om boken hr hemma.

Men enligt mig en fantastisk bilderbok! Fr de barn som fngas av boken kommer det verkligen vara en fin lsupplevekse.

Jag har lst I havets djup r allting bltt fr min barngrupp p frskolan som r mellan tre och fem r. Boken r skriven av Sarah Vegna och r illustrerad av Maya Jnsson och utgiven av Under the Kite Publishing 2019. Vrlden sover. Dr ute ligger husen, stora och mrka. Med alla mnniskor jag inte knner. Jag hr mammas snarkningar genom vggen. Jag hr mitt hjrta sl. Hr mrkrets tystnad gra alla sm ljud stora. Allt r stort, utom jag. Jag r s liten. Jag r s liten att jag inte mrks. S brjar I havets djup r allting bltt och p samma poetiska stt fortstter boken. Orden tillsammans med de fantastiska och underbara illustrationerna i vackra frger gr att I havets djup r allting bltt fr hgsta betyg. Barnen p frskolan lyssnade uppmrksammat och tyckte om boken som riktar sig frmst till deras lderskategori (3-6 r). En mycket fin bok p alla stt som jag nskar att jag hade skrivit och illustrerat sjlv.

Tvringarna tycker: Pappa haj! (Det r ju en stor val. Nej, mamma. Pappa haj!) Lyssnar och pekar vldigt mycket p bilderna, och orkar med hela boken, ven om intresset kanske svalnar lite efter ett tag.

Fyraringen tycker: Han r vldigt frtjust i Maya Jnssons bilder och tycker ocks vldigt mycket om den andra boken Sarah Vegna och Maya Jnsson har gjort tillsammans, Jag kom hit p ett litet blad. Han r lika frtjust i den hr och tycker det r jttekul att se hur barnet vxer i boken och hur liten valen helt pltsligt ser ut. Den som r s stor egentligen!

Mamman tycker: Det hr r en supermysig bok som handlar om att knna att man vill vara ngot annat n man r men sen till slut inse att grset inte var grnare p andra sidan utan att man var rtt s njd med det man hade och den man var. Och att ven ngon som r vldigt stor kan knna sig liten och ensam inuti.

Bilderna r fina och med harmoniska, ganska mrka frger, vilket bara bidrar till bokens mysfaktor. Sarah Vegnas berttelser och Maya Jnssons illustratrsstil passar perfekt ihop.

@barnbokstips

2019-10-17

Baksidestexten lyder: Allt r stort, utom jag. Jag r s liten att jag inte mrks. Inom mig brinner en nskan. Jag vill bli stor - strre - strst! En finstmd, lite poetisk bok om ett barns nskan att bli stor. Nr en stjrna faller slr nskningen in. Hur blir det nr en pltsligt r stor? Kan ngon som r stor knna sig liten inuti? En resa genom skogen, ner i havet, mte med en blval och s de dr stjrnorna som fr ens nskningar att sl in. S otroligt sta stjrnor. Jag ska frestlla mig stjrnorna s nsta gng jag ser en stjrna falla. lskar bilderna p valen, srskilt frsttsbladet. Bilderna gr i framfrallt bla nyanser. En fantasifull, drmlik berttelse om ngot jag tror mnga barn kan knna igen sig i - nskan att f bli stor. Gillar den!