I garderoben : väskor pratar resor

Bengtsson, Anna

| 2020

I garderober kan det samlas alla möjliga gamla grejor, till exempel väskor. Alla bär de på sin berättelse. Men vad händer när det kommer in en helt ny i gänget?    "Jag blir helt charmad av historien - mycket välgjord, rolig och genomtänkt." Helhetsbetyg: 5 av 5, BTJ"Det här är en riktigt rolig och fyndig barnbok där alla väskorna i garderoben blir personer som får berätta om sina resor och minnen." Kommunalarbetaren"Nu i coronatider ligger väl resväskorna nerpackade för de flesta av oss, då kan man i stället ta med barnen och med glädje resa i den här bokens fantasivärld." Kommunalarbetaren"Ett gäng väskor småbråkar om vem som har varit med om flest resor och om det egentligen är bäst att ha hjul, axelremmar eller ett hederligt handtag. Jag tänker på HC Andersens Granen, Elsa Beskows Tomten i leksaksfönstret och blir kollrig av lycka." Erika Hallhagen, SvDUnderfundigt...

Här har Anna Bengtsson skapat en originell bilderbok med en handling om ett gäng väskor som samtalar inne i den mörka garderoben.
Boken tar sin början när den sprillans nya röda väskan stoppas in i garderoben och de äldre berättar om sina forna resor med nostalgi.
Vi slängs tillbaka i tider när resväskor inte hade hjul och man fick gott bära.
Vi lär känna cykelkorgen som vet alla de bästa badplatserna. Barnryggsäckarna vars suveräna axelremmar har gjort att de kunnat bäras fram och tillbaka varje dag. Men kanske har livet som barnryggsäck varit lite mer slitigt än de egentligen vill erkänna?
Även sjömanssäcken får berätta om sina äventyr som varit många och långa - trots att vissa i garderoben tycker att hen ser mer ut som en korv än en väska.
Men snart blir det istället dags för den röda väskan att ge sig ut på sin första resa. ”- Hej då, vi kanske ses igen!”.

Både jag och barnen har gillat boken här hemma. En rolig och annorlunda berättelse om funktion, att vara ny, att vara utsorterad, att vara behövd och självklart om resor och äventyr.

Det märks verkligen att Bengtsson har lagt ner mycket tid och eftertanke på såväl bild som text. Boken är rolig att läsa och uppbyggd på ett sätt som skapar en helhet i betydelsen. En annorlunda berättelse som också fångar det lyssnande barnet. Det finns även flera begrepp i boken som barn sällan möter. Exempelvis sjömanssäck. Kan nästan inte minnas att jag någonsin läst det ordet i en bilderbok innan. Kanske någon enstaka.