I en sal på lasarettet : En berättelse om min mamma, tuberkulosen och folkhemmet

Wiman, Björn

| 2022

En kall februarikväll 1947, två dagar före hennes sjuårsdag, skrivs en flicka med tbc in på Norrtulls sjukhus. Efter fyra månader på sjukhuset skickas hon till barnsanatoriet Tjärnan i Dalarna för att tillfriskna. Först till lucia ska den lilla flickan få komma hem till sin familj igen.Flickan kommer att bli Björn Wimans mamma. I den här boken berättar han hennes historia: vistelsen på sanatoriet, hemkomsten och rädslan för att insjukna igen, tystnaden som omgav sjukdomen i familjen, hur erfarenheten präglat henne som barn och som vuxen. Det är också en berättelse om den fruktade lungsjukdom som skördat så många liv under mänsklighetens historia, som kommit att symbolisera såväl smuts och fattigdom som förfining, kultur och livshunger. Och om varför tuberkulosen blev det framväxande folkhemmets största fiende. I en sal på lasarettet är en gripande, rik och insiktsfull bok om en...

Det är ett Sverige som präglas av efterkrigstid, samhällsklyftor, trångboddhet, smuts och folkhemsideologi. Mitt i detta härjar tuberkulos. En sjukdom som inte bara kunde vara livshotande utan också innebar stor skam, isolering och obearbetade trauman.

När jag läser om barnsanatorierna börjar mammahjärtat slå hårt. Små barn som skiljs från sina föräldrar, för att bo långt borta. Sjuka, rädda och med främmande människor som dikterar deras tillvaro efter den tidens praxis. Gah, hjärtskärande!

Trots det tunga, så är boken otroligt intressant, välskriven och gediget underbyggd med fakta och intervjuer. Författaren gör också nedstamp sin egen personliga historia, där hans mamma insjuknade i tbc och skildes från sin familj i nästan ett års tid. Tack och lov har tiderna förändrats och barnsjukvård bygger på en helt annan filosofi idag.

Kan rekommendera denna om du är intresserad av att läsa en faktabok med historia som bas.