Startskottet till Gotland Runt avfyras utanför Sandhamn en solig julidag. En stor Swanbåt ligger längst fram, men plötsligt faller den av. Skepparen är skjuten, mitt på öppet hav. Offret visar sig vara Oscar Juliander, framgångsrik seglare och vice ordförande i Kungliga Svenska Segelsällskapet. På ytan en känd och etablerad advokat, men skenet bedrar. Thomas Andreasson och hans poliskolleger börjar kartlägga Julianders liv, och de förs in i överklassens salonger bland hemligheter och lögner. Med sina juridiska kunskaper ser Nora Linde de dolda sambanden. Samtidigt försöker hon att hålla ihop ett alltmer ansträngt äktenskap. Så mördas ytterligare en av segelsällskapets ledamöter ... I den innersta kretsen är den andra fristående delen i en serie Sandhamnsdeckare om kriminalinspektör Thomas Andreasson och hans barndomsvän juristen Nora Linde. Den första delen, I...
Sist(?) i hela Sverige läste jag första delen i den här serien för fem år sedan. Jag hade undvikit den efter att ha sett något av avsnitten på TV och jag blev inte heller övertygad av boken. Därför har det tagit en stund att kraftsamla inför andra delen, I den innersta kretsen, men nu till sommaren tänkte jag att det ju kunde vara läge.
I första boken fanns det en hel del som jag reagerade på och allt har nog blivit bättre här. Det finns inte så många hemska nyrika och inte heller så många förfärliga turister. Detaljnivån är betydligt bättre i denna andra del. Även föreläsningarna om allehanda ointressanta och ovidkommande saker lyser med sin frånvaro. Härligt!
I den innersta kretsen är bättre än förra boken. Mycket bättre. Den får trots det samma betyg, eftersom det är det förra som var för högt. Den är en snäll och hyfsat oblodig deckare som passar väldigt bra för sommarläsning.
OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2024/07/bok-i-den-innersta-kretsen-av-viveca.html
2018-07-30
Betydligt bättre än första boken. Viveca verkar hitta sin stil här och karaktärerna djupnar. Det är ju standard/dussindeckare men helt ok.
2016-09-16
Förstår inte riktigt storheten med den här deckaren. Större delen av handlingen kretsar kring en husförsäljning. Något för mäklare kanske ...
2015-03-07
Bok nr 2 av denna författare, förväntade mig mer, och blev lite besviken, spänning finns , men det tar lång tid innan det dyker upp, fortfarande tycker jag om korta kapetel
Kanske den bästa av hennes böcker. En intrig som håller intresset uppe och som har en del oväntade vändningar. Och det är en lagom mix mellan själva polisarbetet och huvudpersonernas privatliv. Men boken är inget mästerverk, det är underhållning för stunden. Och den är kort och lättläst, lagom för en kväll eller en dag på stranden. Det blir en svag trea i betyg.
2011-04-03
Stens andra deckare var lika mysig som den första med härliga sommarskärgårdsskildringar. Däremot var intrigen VÄLDIGT förutsägbar vilket sänker betyget med en stjärna.
2011-01-03
Absolut bättre än den förra, men det blit bara en trea, eftersom jag fattade intrigen redan efter halva boken.
2010-04-05
Tycker att denna boken är en riktigt bra uppföljare till hennes första bok som jag gillade skarpt. Miljön, personerna är så bra beskrivna och att det dessutom är spännande gör ju inte saken sämre.
2009-10-10
Kan inte låta bli att gilla denna Sandhamnsdeckare. Delvis för att den utspelas på hemmaplan och delvis för det oväntade slutet