Hyllning till Katalonien

Orwell, George

| 1984

Flag from sv

100


I decenber 1936 kom George Orwell till Barcelona för att slåss på republikanernas sida i det spanska inbördeskriget. Han ansluter sig till arbetarmilisen och sänds till den arogonska fronten utrustad med ett tyskt mausergevär från 1896! När han efter tre och en halv månad kommer tillbaka till Barcelona på permission hamnar han i gatustriderna där. Åter vid fronten får han ett skott i halsen som han mirakulöst överlever, men är då så svårt sårad att han återvänder till England. Ett halvår senare skriver han Hyllning till Katalonien, en skildring av krigets helvete, av "leda, hetta, köld, lort, löss, umbäranden och fara", men också av kamratskap och solidaritet. Den är en fascinerande ögionvittnesskildring av ett stycke europeisk historia. Översättning: ingemar Johansson. Hyllning till Katalonien är i sig en högst läsvärd bok, både spännande och informationsmässigt innehållsladdad. Men dessutom...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Arberesha Sabani

2017-11-21

Betyg

En klassisk självbiografi av George Orwell. Mycket spänning och mycket information om Barcelona och republikanernas sida i det spanska inbördeskriget.

ulf forsberg

2016-04-08

Betyg

Slås av beskrivningen över media och partiernas lögner, utsökt likt Sveriges ljugmedia och PK-partier.

E

Evert Nilsson

2012-04-27

Betyg

Så nära en femma det går att komma! Kul att få läsa boken, nyss hemkommen från Katalonien. En krigsskildring i klass med Okänd soldat.

Klinga

2011-02-04

Betyg

Klyschan "känns som om den skrivits idag" dyker upp hela tiden när jag läser "Hyllning till Katalonien". Det är en direkt skildring av, i stort och smått, den tid Orwell tillbringade som milisman i Katalonien under Spanska inbördeskriget. De komplicerade förhållandena mellan de olika anti-fascistiska grupperingarna förklaras men behållningen är de omedelbara och okonstlade beskrivningarna av livet som soldat. Bland annat slaget om Barcelona då striden stod mellan anti-fascister och civilgardister. En bra introduktion till kriget som blev upptakten till WWII.

Bengt Månsson

2010-04-06

Betyg

Från Orwells deltagande i spanska inbördeskriget, som ju bl a var en förövning för tyskarna.

Anders Nilsson

2009-10-10

Betyg

Den bästa skildringen av spanska inbördeskriget som finns.