Hvor du går, følger jeg

Nordquist, Lina

| 2022

Flag from da

Norrland, slutningen af det 19. århundrede:Unni, Armod og den lille Roar flygter fra Norge for at finde et nyt hjem. I Hälsingland slår de sig ned på et ødehusmandssted i skoven, mellem menneskeland og vildmark. I deres nye hjem, ved de blå bjerge og mørke skove, bøjer den lille familie sig under naturens og skovbondens brutale luner. Mere end halvfjerds år senere sidder Kåra ved køkkenbordet, som Armod byggede. Hunplanlægger begravelsen for sin svigerfar Roar. Det er ved at blive mørkt i stuen. Hvad skete der egentlig for længe siden, da Roars forældre kom til huset? Unni og Armods kærlighed var større end noget andet. Kåras bekymringer er lige så store. Nu vil hun bryde tavsheden og lægge hemmelighederne på bordet. Med poetisk kraft og fin indlevelse tager Lina Nordquist i Hvor du går, følger jeg fat på den store fattigdom, der herskede ude på landet i 1900-tallets...

Så sorglig, så mycket vemod, men trots det så vacker

Nina Gustafsson

2024-05-10

Dåtid och nutid blandas när vi följer Unni och Armods kamp för sitt framtida lilla hus och familj och senare sonens, eller svärdotterns berättelse om hur livet i stugan blivit.
Det är främst kärleken, fattigdomen och naturen i Unnis berättelse som griper tag i en. Kåras liv är också minst sagt tragiskt men lyckas inte engagera lika mycket. Dock en fantastisk debut och bitvis mer än ett medelbetyg.

H

Hanna

2023-09-04

En oerhört sorglig och tragisk berättelse som stundvis är svår att ta sig igenom. När man inte tror att det kan bli värre… språket är målande och vackert. Gillar parallellhandlingen, men tycker att det finns ett tydligare driv i en av berättelserna.

Henrik Johansson

2023-06-24

Sorgligt, tragiskt och melankoliskt vackert.

Kristina Carlsson

2023-01-06

Vinnare av årets bok 2022.
En fantastisk historia om tre generationers liv i skogen i Hälsingland. Bitvis förskräcklig men lika ofta helt underbar och med ett vackert språk och med vackra naturskildringar. Läs den!

Anna Kreissl

2022-07-18

En fantastisk bok som jag inte kunde lägga ifrån mig. Språket var detaljerat och beskrivande utan överflödiga ord. Ibland helt nya ord som beskriver tydligt som ”magerarmen”. En varning dock till känsliga läsare. Boken är mörk och sparas inte på detaljer. När man inte tror att det kan bli värre ..
Skildringarna av naturen, nysnö och kylan på vintern, bärplockare och värmen på sommaren, fåglarna på våren och mörkret på hösten. Det gick verkligen att leva med den lilla familjen i torpet. Rekommenderas varmt!

Maria Jönsson

2022-07-13

Ett kvinnoporträtt. På ett sätt en tidsresa. Så nära, närgånget, svårt, stort och litet. Detaljer. En hel värld som är så liten men allt de har. Vilken bok. Tack!

Bokdjungeln

2022-07-07

Kul med en bok som utspelar sig i Hälsingland. Det tillhör ju inte direkt vanligheten.
Jag blev väldigt tveksam när jag började lyssna på boken. Kände först att det inte skulle vara en bok för mig. Men ju längre jag lyssnade desto mer började jag gilla den och tillslut ville jag inte sluta. Jag uppskattar de två parallella historierna och även fast boken inte är uppbyggd kronologiskt så tycker jag att innehållet flyter på väl och tydligt. Boken är mörk och stundtals vill jag gråta men den är också vacker. Kärleken till sina barn är så stark. Jag kan absolut förstå att den har blivit nominerad till årets bok. Av de fyra böcker jag hittills lyssnat på av de nominerade så tycker jag att denna borde vinna.

Ulla Englund

2022-07-02

Lollos bokhörna

2022-06-25

Det här är en bok som många hyllat efter att ha läst den, att det är en stark läsupplevelse.
”Dit du går, följer jag” är en dramatisk historia om hur beroende vi alla är av varandra och om kärlek över alla gränser. Det är en historia som utspelar sig både runt början av 1900-talet och även närmare nutid. Två berättelser som vävs ihop och hemligheter som avslöjas, svält, fattigdom, kärlek.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är en väldigt tung bok att läsa, tragisk! Samtidigt är det ett fint och målande språk men allt elände som finns där gör att jag inte faller för boken. Det räcker inte med att språket är vackert och fint, för det är det! För mig blir boken för mörk och för sorglig.

Britt-Marie Kullin

2022-06-17

Betyg: 5 av 5 - 📚 - Den här boken, Dit du går, följer jag, är författaren Lina Nordquists debutbok. Och jag tyckte att det var en mycket bra debut. Boken är välskriven, gripande, otäck, intressant, berörande, hemsk, sorglig, spännande, oförutsägbar, och väldigt, väldigt bra. Jag kan varmt rekommendera boken. Och jag kommer definitivt att läsa författarens nästa bok, som kommer ut i höst. (Den här boken är en av dom tolv nominerade böckerna i Årets Bok. Och det är den sjätte boken som jag har läst av dom nominerade).

K

Kerstin Kolm

2022-02-27

En drabbande bok.
”Helvetet ligger bara någon minut bortom vardagen”.
Men också en bok om kärlek, styrka och livskraft.
Jag gillar parallella berättelser över olika tid.

B

Björn Belfrage

2022-02-24

En mycket läsvärd bok om fattigdom och hur utsatta människor och särskilt kvinnorna utnyttjas. Berättelsen utgår från kvinnornas perspektiv för familjer i tre generationer. Ett mycket fint språk. De olika kapitlen är inte kronologiska utan hoppar mellan generationerna, vilket gör berättelsen litet rörig.

P

Per R

2021-08-23

Fina personporträtt och underbart språk.