Møt familien Jones, Iqbal og Chalfen. De er alle engelske på et eller annet vis og involvert i hverandres liv på alle tenkelige måter, personlig, politisk, historisk, genetisk. De møter med forskjellige hudfarge, forskjellig religion og har sine røtter på ulike sider av kolonitidens skillevegger. Tre familiefedre står i fokus: Den engelske antihelten og eksterrengsyklisten Archibald Jones, inderen og restaurantsliteren Samad Iqbal og filantropen og genteknologen Marcus Chalfen. Når deres veier krysser hverandre, og deres sønner og døtre kysser hverandre, aktiviseres rasemotsetninger, klasseforskjeller og religiøse konflikter. Hver på sin måte bryter den unge generasjonen med alt deres foreldre har basert sin eksistens på, og det hele kuliminerer nyttårsaften 1992 i en situasjon der genteknologi står mot ekstreme dyreverngrupper. Vil dette føre til verdens undergang, slik Clara Jones gamle...
Fantastiska karaktärsbeskrivningar och ett spännande galleri av personer. Jag gillar boken, men kom ändå inte igenom den denna gång (lånat från biblioteket och lånat om i tre omgångar, nu står någon annan i kö). Det blev liksom så att andra böcker klev före i kön. Kanske en annan gång, eller någon annan bok av Zadie Smith, jag gillar hennes sätt att skriva.
Missade denna bok när den gav ut 2001, men ville läsa den innan jag sätter tänderna i hennes nya. Liknar Monica Alis första bok, med samma tema, ett mångkulturellt London. Jag föll direkt för hennes humoristiska sätt att beskriva människorna och det komplexa förhållandet mellan språk, kultur, religion och kontinenter. Ser fram mot hennes nya bok.
2011-06-19
Ett stormvirvlande berättande med djupa och mångfacetterade personbeskrivningar. Kräver en mycket god portion läsvana.
2011-04-09
En ganska ambitiös ansats av en debutant. Börjar mycket bra, men det verkar som om Smith inte riktigt orkar hålla ihop det ända fram. Helhetsintrycket är ändå imponerande, så det blir en fyra även om så där en 3,85 vore mera träffande :)
2011-02-14
Jag läste ut boken av ren envishet, Har för mig att jag tänkte lägga undan den många gånger i början. Men när jag väl hade läst ut den så är den en av få böcker som jag aldrig kommer att glömma.
Det här är en av mina absoluta favoritböcker. En riktig "generationsroman", både gripande och rolig, som kombinerar problematik kring klass, etnicitet, generationer, kön på ett sätt man sällan ser. Desutom är Smith är fantastisk stilist - en de böcker jag läst sakta för att jag inte vill att den ska ta slut.
2010-08-20
Lite väl mycket fakta fel, men jag läste inte hela och ska kanske läsa om den.....
2009-06-26
Fattar inte storheten i den här boken.... eller förrästen är det kanske mig det är fel på. Har så svårt att läsa böcker där jag inte finner någon form av sympati med karaktärerna. Klart överreklamerad