Husmanskost

Allt om mat

| 2009

Flag from sv

7


Det råder en renässans för den enkla och rustika maten. På topprestaurangerna har den traditionella svenska husmanskosten intagit finmatsalarna. Klassiker trängs på menyerna! Begreppet husmanskost kommer från husman, ägare till ett litet hus utan tillhörande mark, ursprungligen en sammanfattande benämning på enkel, billig, klassisk vardagsmat som åts på landet. Närodlat efter säsong ... Honnörsord i dagens matdebatt. Den svenska husmanskostens råvaror är inhemskt svenska - fläsk i alla former, fisk, grova spannmål samt potatis och andra rotfrukter. Tids- och omsorgskrävande matlagningsmetoder som redningar och långkok är vanliga. Exempel på svensk husmanskost är kroppkakor, kalops, rotmos med fläsk, köttbullar, ärtsoppa, pannkakor, inkokt lax, fiskbullar, palt, raggmunk, kåldolmar, nävgröt och pytt i panna. Husmanskosten har under senare tid genomgått en renässans sedan kända kockar...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Bli först med att recensera denna bok