Hur ser man djur?

Att det finns olika djur det vet varenda kotte. Det finns älgar och rävar, gäddor och getingar, paddor och nyckelpigor, sälar, maskar, kråkor, fjärilar och många andra djur. Men hur får man se dem i verkligheten? Efter succéserien Känn igen 25 kommer här en praktisk uppföljare! I Hur ser man djur? förklarar och visar Björn Bergenholtz hur man enklast gör för att få syn på några av alla dessa djur ute i naturen. För hur bär man sig egentligen åt för att hitta en räv? Var ser man lättast en groda? Eller en sjöstjärna. När hör man en uggla? Eller en fladdermus? Hur hittar man en fjärilslarv? Eller en säl? Det är inte lika knepigt som du tror! En syskonbok till Vem har varit här?.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Vill ni ha en knuff för att komma ut i naturen oftare och upptäcka olika djur?
Hur kan man egentligen ha en nattfjärilsnatt? När och vart har man störst chans att spana på olika larver?
Eller vilka plantor ska man plantera för locka olika småkryp?
Vill ni gå på snigelspaning eller göra ett ödlegömställe?
Allt detta och mycket mer finns med i ”Hur ser man djur?” av Björn Bergenholtz. Vi får inspiration att komma ut i det gröna för att tillsammans upptäcka djuren omkring oss.

Detta är en bra bok att införskaffa om man under våren och sommaren vill utforska svenskt djurliv tillsammans med barnen. För här finns en hel del fakta som tillför stoff i utforskandet men det finns också många aktivitetsidéer. Det finns även många fina tips på vad man kan bygga eller plantera för att exempelvis gynna olika små djur. Dock hajar jag till på tipset att plantera småplantor av bland annat Kungsmynta i rabatten för att locka fjärilar. Absolut är Kungsmynta bra för det men jag hade gärna sett att det skrevs in en liten varning att kungsmyntan väldigt lätt sprider sig hysteriskt i rabatter. Så jag skulle sätta den i kruka alternativt i en avgränsad rabatt. Men det är en detalj
på ett i övrigt toppenbra uppslag. På vårt lantställe väljer jag att plantera enbart växter som gynnar den biologiska mångfalden och stöttar våra pollinatörer. Även ur det perspektivet är många av bokens tips väldigt bra och jag ler igenkännande kring många av Bergenholtzs tips. Bra!

Men även för de som inte har en egen trädgård att plantera i finns massor av fina tips för att upptäcka djur i naturen.
I slutet av boken samlas också alla idéer i en checklista som går att kryssa av under sommaren - väldigt bra upplägg för att hitta bra idéer för roliga aktiviteter med barnen. Oavsett om man söker tips som
förälder eller pedagog.
Det finns även tips på vart man kan hitta mer info och även ritning på fågelholk.
Så denna bok kommer få hänga med oss i sommar på landet och sedan vidare till förskolejobbet att ta med under skogsutflykter med barnen.

Det är fint också att Bergenholtz genomgående förmedlar tips och idéer som också genomsyras av respekt för djuren. Här uppmanas inte barnen att klampa runt och ta sig för hur som helst, utan tipsen förmedlas med respektfulla förmaningar. Och att Bergenholtz naturtrogna illustrationer är lika fantastiska som vanligt - det behövs kanske inte ens skrivas?

Fin, praktisk och inspirerande bok som passar lika bra till hemmet som skolbiblioteket.