Hur kunde hon?

Fowley, Dana

| 2009

Flag from sv

45


Den 5-åriga flickan Dana och hennes syster Heather hamnar i händerna på Skottlands värsta pedofilring genom tiderna. Det är deras biologiska mamma och styvpappa som introducerar dem och de blir gång på gång våldtagna, slagna och utsatta för extrema övergepp och våld av ett flertal pedofiler. I vuxen ålder bestämmer sig Dana, med stöd av sin make, för att berätta vad som hänt henne och försöka sätta dit förövarna. Det slutar med att många av gärningsmännen, inklusive modern som inte bara möjliggjort övergreppen utan dessutom aktivt deltagit i dem, blir dömda och får avtjäna långa fängelsestraff. Det här är berättelsen om en ung kvinnas kamp att försöka komma tillbaka till ett normalt liv efter år av övergrepp från såväl familjemedlemmar som främlingar, men också från modern som borde varit den som skyddade henne mest. I februari ställs ytterligare två män inför rätta för de övergrepp som Dana...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Erica S

2013-09-22

Betyg

sån hemskt bok blir så arg

Betyg

Vidrigt! Gripande öde, men inte särskilt bra bok i sig.

Helena Nilsson

2012-03-23

Betyg

Visst är det en tragisk historia.....men jag orkar inte läsa flera gånger att hon inte vill/klarar att anmäla sin mamma.

Karin Söder

2012-03-03

Betyg

Förskräckligt människoöde! Svårt att ens läsa den! Rekommenderas!

L

Louisa Stålnacke

2011-12-10

Betyg

Ett måste.... Men tungt!

E

Emma Olsson

2011-07-05

Betyg

bara slutet som blev lite utdraget ananr sen jätte bra bok.
läsvärd!

Betyg

Är budskapet viktigt? Ja, naturligtvis.
Är det fruktansvärt? Ja, naturligtvis.
Är boken dålig? Ja, naturligtvis.
Hur kommer det sig att det så ofta att modern litteratur som avhandlar barnmisshandel i olika former är så helt kass?! Ofta radar de händelser (och ofta för detaljerade) på varandra utan någon som helst analys eller psykologisk reflektion. Någon som har något tips på något bra?

Kristina Simar

2010-08-31

Betyg

Recension av Dana Fowleys bok Hur kunde hon?

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 300 sidor.

Dana Fowley har trots sin fruktansvärda barndom blivit en stark kvinna vars mod och målmedvetenhet att skapa en egen trygg familj lyser igenom på varenda sida av denna djupt rörande, men slutligen hoppfulla berättelse. Dana lever idag i Edinburgh med sin make, deras barn och hennes syster Heather. Hur kunde hon? är hennes första bok.

Handling: Dana är bara fem år när hon första gången blir våldtagen och det är hennes styvfar som är förövaren. Efter den dagen blir hon regelbundet våldtagen av både nära släktingar och mammans vänner. Det värsta är att mamman själv är delaktig i de fruktansvärda övergreppen. Lilla Dana lever under hela sin uppväxt i ständig rädsla och har ofta oerhörda smärtor efter de grova övergreppen. Senare blir hennes lillasyster Heather också utsatt för övergrepp. Heather blir så psykiskt påverkad av övergreppen att hon idag bara har en tolvårings mentala utveckling.

När Dana blir vuxen, träffar hon Paul som blir hennes livskamrat. Han har ensam vårdnad över sina två söner och Dana blir som deras mamma. De får även två pojkar tillsammans efter flera missfall. Heather bor hos dem eftersom hon är väldigt godtrogen och Dana vill skydda sin syster efter allt hon varit med om. Dana vågar inte berätta för Paul att hon själv varit med om grova övergrepp, hon är rädd att han ska tycka att hon är äcklig och överge henne.

Men när Heather börjar berätta om alla sina övergrepp och det leder till rättegång kan inte Dana hålla tyst längre. Hon berättar för Paul allt det fruktansvärda hon varit med om. Det blir en svår tid för Dana, Heather, Paul och deras barn med alla förhör. Rättegången blir också oerhört jobbig för Dana, att tänka tillbaka på allt det onda hon varit med om och att sitta i rätten och berätta öppet om det, tar på hennes krafter. Men det absolut värsta är att flickornas mamma inte visar några skuldkänslor. Dana undrar ofta: Hur kunde hon?

Oh, en sådan förskräcklig berättelse. Jag har svårt att tro att det är sant och det tror jag många av er läsare också kommer att fundera över. Hur kan vuxna människor bete sig så mot små oskyldiga barn? Ibland är övergreppen ganska detaljerade och då känner jag både illamående och obehag. Det är helt ofattbart att vuxna utnyttjar barn på detta sätt. Och det som verkligen känns hemskt, det är att deras mamma medverkar aktivt i övergreppen och att hon inte har några skuldkänslor. Att Dana Fowley lyckats att skriva om sina och sin systers övergrepp med en sådan stor öppenhet måste ha varit en svår process. Det är storartat av henne, men också behövligt för att andra vuxna kvinnor som varit med om samma sak ska våga berätta om det de varit med om. Jag led med henne under hela berättelsen och hoppas att hon får leva ett sådant normalt liv som hon kan med sin familj i framtiden.

Betyg 5/5 Kristina Simar

Britt-Marie Kullin

2010-05-24

Betyg


En välskriven och bra dokumentär bok skriven av en kvinna i Skottland som utnyttjades av pedofiler under många år i barndomen. Hemsk att läsa, men också intressant.

(Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, "Bims Blogg" - http://bim.blogg.se)