Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket

Jonasson, Jonas

| 2018

Allan Karlsson sitter på Bali och räknar ner till sin hundraförsta födelsedag. Han har nästan lika långtråkigt som strax innan han klev ut genom sitt fönster på ålderdomshemmet ett år tidigare. Vännen Julius gör sitt bästa för att pigga upp. Han har förresten lika långtråkigt han.Julius bestämmer sig för att hyra en luftballong preparerad med ett par flaskor champagne och lika många glas. När Allan får reda på planerna dubblar han mängden champagne, för tänk om det blir stiltje där uppe i luften?Fast det blir det inte. Vinden vänder dessutom åt fel håll samtidigt som ballongen sliter sig. Allan, Julius och champagnen far iväg över öppet hav och kraschlandar mitt i Indiska oceanen. Gubbarna guppar omkring i den läckande korgen, Julius tröstdricker direkt ur flaska, de ska ju dö alldeles strax. När han dessutom lyckas skicka ballongens nödraket ner i havet i stället för åt andra...

Paul Karlsson

2024-12-23

Underhålland uppföljare på "Hundraåringen som klev ut ur fönstret och försvann". Det hela blir nästan lite kusligt i hur aktuella personerna som Allan Karlsson möter under resans lyckas bli. Han möter Nordkoreas högste ledare Kim Jong-un och senare även Donald Trump och Vladimir Putin som är väldigt aktuella nu i det dystra politiska tider vi lever i. Med samma humor och dråplighet som i första boken får man följa radarparet Allan och Julius i deras Forrest Gump liknande resa där de på ett lika osannolikt vis lyckas möta dessa personer och reta upp vissa av dem så att det blir en ständig flykt pga av missförstånd så de får besöka nya kontinenter för att komma undan. Ingredienserna är därmed ungefär de samma som första gången vi fick följa Allan Karlssons bravader. Det enda som känns lite trist är att man i boken inte fick veta vad som hände karaktärerna Gunilla, Gäddan och Benny Ljungberg. Det fick man förvisso göra i filmen som kom innan den här boken var skriven. Men det känns lite tomt utan de karaktärerna. Dock introduceras en del nya karaktärer som gör att det hela ändå funkar och flyter på. Men det kunde ju förklaras vart de karaktärerna tog ivägen. Men själva helheten i boken fyllde sin funktion som uppföljare. Hade varit spännande att få se boken filmatiserad om Robert Gustafsson ytterligare en gång vill sätta sig i sminkstolen för att lägga på den avancerade Allan Karlsson make-upen. Men sammanfattningsvis fick den underhållning och galenskaper man förväntade sig med politisk satir som blev oväntat aktuell i dessa tider. Så mitt betyg landar på en fyra av fem möjliga till detta Allan Karlsson äventyr.

J LJ

2019-05-17

Härligt språk och finurliga vändningar. Men den tappar tyvärr lite sista fjärdedelen.

Jan Banan

2018-11-22

Långtråkig och ganska usel när författaren ytterligare en gång på Paasilinna manér försöker sig på att trollbinda sina läsare med hjälp av sin 100-åring. Det fungerar inte på mig.

K

Katarina Strid

2018-09-30

En riktig skröna, som man förväntar sig när Allan Karlsson är i farten!
Boken är dock lite ojämn, men slutet är riktigt roligt och dråpligt!