Hundarna

Nilsson, Ola

| 2010

Flag from sv

75


Flaskan, skogen, kistan och bron. För Ida, hennes syster Sanna, Filip med sina bröder och Nicklas, den faderlöse med ärret i pannan, kretsar livet kring till synes enkla ting och platser. En handfull ungdomar på landsbygden bränner tiden med whisky och småprat, och köttets lust och själens eviga ensamhet driver Filip till att ställa sig på bron en dag. Han står där allt som oftast. Och ibland så hoppar han. I romanen Hundarna får tillståndet sitt eget rum och personerna vi möter ställer de eviga frågorna om tidens gång, smärtans punkter och nuets stillastående tystnad.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lotta Berling

2013-10-17

Betyg

Med en mycket sparsmakad berättarstil fångar Ola Nilsson mig direkt. Hundarna fick mig att genast låna och läsa de två följande böckerna i trilogin.

Rikard Denver

2013-01-02

Betyg

En stor läsupplevelse, kastade mig över del två i trilogin.

C

Christian Rydberg

2012-12-25

Betyg

En del inslag tilltalar, men jag är tveksam. tyvärr, vill gärna känna mer:
http://oktoberist.wordpress.com/?p=504&preview=true

Annika Olsson

2012-09-17

Betyg

Bra skriven men jag kommer inte nära, den griper mej inte. B.T estimerade högt betyg men...nej.

Anna-Lotta Jadinge

2012-07-02

Betyg

Ojojoj. Det var länge sedan jag läste något så här bra! Helt klart en av årets läshöjdpunkter. Så knivskarpt, mästerligt formade utsnitt av några ungdomars vilsna tillvaro i ett jämtländskt samhälle. Första delen i en trilogi. Språket är en lättnad och en lisa i denna svarta, råa berättelse, där varje ord sitter som det ska, i en lugn och jämn rytm och utan nervöst sneglande på ”samtidsprosan”. Kanske hjälper det mig som läsare att jag känner igen de här miljöerna: spriten, ordlösheten, det hårda slitet, männen som styr med råstyrka. Ändå känns berättelsen på något sätt mycket allmängiltig.

Ulla Englund

2012-05-15

Betyg

Trots att jag egentligen inte har en aning så känns varje ord så rätt i all sin hopplöshet.

Klinga

2011-06-18

Betyg

En liten juvel. Det är en slipad text. Inte ett ord i överflöd. Skickligt fångat och inlevelse i var och en av de vilsna men ändå på sitt sätt skärpta ungdomarna. Svart och vackert och framför allt trovärdigt. Riktigt trevlig överraskning.

Maria Eriksson

2011-01-18

Betyg

Hundarna är första delen av en tänkt trilogi som är norrländskt knapphändig i språk och miljöbeskrivning. Bokens huvudpersoner skulle alla behöva hjälp av socialtjänsten för sitt alkoholmissbruk i tidiga tonår. Men författaren lyckas göra ungdomarna verkliga och fast det är ganska svart är det en bra bok.

Samuel Karlsson

2011-01-15

Betyg

Kort, svart och mycket bra.

Kenneth Olausson

2010-12-31

Betyg

En svart berättelse om människor (och en bygd?) utan hopp och framtid, men där en strimma av kärlek tycks kunna gro på sina egna villkor.