Höst

Smith, Ali

| 2018

Flag from sv

15


Den har kommit att kallas den första post-brexit-romanen, utgiven bara några månader efter omröstningen. Det är hösten 2016. Daniel Gluck är 101 år. Han ligger i sin säng på äldreboendet och drömmer. Hans vän, konsthistorikern Elisabeth Demand, är 32 år och har hela livet framför sig. Hon besöker honom ofta; läser högt ur böcker, berättar vad som pågår ute i världen och frågar sig vad som är meningen med allt. I återblickar får vi följa deras nära vänskap och samtal från när Elisabeth är åtta år.  I den här bländande, abstrakta romanen experimenterar Smith skickligt med tid, historia och konst för att skildra en omvälvande höst i Storbritanniens historia. Med Höst, bevisar Smith återigen att hon är en av den engelska litteraturens skarpaste och mest eleganta pennor. Boken nominerades till ManBooker-priset 2017.   Ali Smith, född 1962, är en av Storbritanniens mest tongivande författare. Höst...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Engelska Väninnan

2019-02-21

Betyg

Gåtfull och fascinerande exposé över vad tid är, hur vi upplever den och vad vi minns och det där med den skiftande tidsandan. Ibland rolig, ibland vemodig. Lite tjatig på slutet om 60-talskonstnären Pauline Boty. Allra mest gillar jag mammans metamorfos. Och det finns väl hopp om de politiska idéerna är cykliska (årstidsbundna)?

Minna Matson

2018-10-30

Betyg

Språket är magi, såklart. Fin berättelse som ger känslor och mersmak. Ser fram emot fortsättningen.

Nanna Naumann

2018-08-06

Betyg

Fascinerande, underbar läsning. Författaren har ett säkert sätt, jag kunde bara följa med i hennes historia tryggt och lugnt.