HOW TO - Wie man's hinkriegt

| 2021

Flag from de

Martin Ljungqvist

2020-06-18

'How to' av Randall Munroe är något så unikt som en underhållande bok om fysik och om att lära sig mer om världen vi lever i. Den är populärvetenskaplig samtidigt som den är lite skönt crazy, och verkligen kryddad med många roliga fakta. Bokens tagline är "Absurda vetenskapliga lösningar på verkliga problem". Han har vridit och vänt och räknat på många intressanta exempel som en inte hade tänkt på innan! Tex hur man kan hoppa riktigt högt, hur man kan frakta all information på internet med fjärilar, hur man spelar piano för fladdermöss, experiment med hur många försök tennisproffs behöver för att skjuta ner en drönare, hur man tar spektakulärt unika selfies med olika planeter i bakgrunden, och till slut hur man faktiskt gör sig av med den fysiska boken man just har läst - kommer den hålla väldigt länge om man lägger den i en sval grotta eller borde man skjuta ut den i rymden? Den är uppdelad i olika kapitel med olika ämnen där vissa ämnen tilltalade mig jättemycket, några en del och några lite mindre, men över lag var boken riktigt bra och underhållande! Inläsaren Wil Wheaton för ljudboken på engelska var grymt bra! Boken finns även inbunden på svenska med titeln "Gör så här" (2019). Randall Munroe är serietecknare och fysiker och känd för den naturvetenskapliga humoristiska serien XKCD (kolla in den om ni inte redan har gjort det!).