Hotellet vid världarnas ände

Hultén, Jerker

| 2022

Oscar och Teddy ska bo hela sommaren på en ö i norra Skottland tillsammans med sina föräldrar. Oscar ser mycket fram emot att få upptäcka en ny del av världen medan Teddy mest vill tillbaka hem till kompisarna och fotbollen. Inte blir det bättre när Teddy upptäcker att hotellet de bor på ligger mitt ute i ingenstans och saknar allt som gör livet värt att leva. Men det är något som inte stämmer med hotellet som balanserar på klippan vid havet. Deras familj är de enda gästerna, gaslampor tänds och släcks av sig själva och Oscar kan svära på en staty i trädgården blinkade åt honom. Snart har bröderna dragits in i något som både är nervkittlande, fantastiskt och mycket, mycket farligt! Det blir en sommar fylld av magi och främmande världar, nya vänner och nya fiender, upptäckarglädje och till slut en gastkramande kamp för att rädda sina egna liv. Hotellet vid världarnas ände är en...

Teddy och Oscars föräldrar är forskare och har fått möjligheten att åka till en ö utanför norra Skottland över sommaren för att studera inom sina fält. Därför tar de med sig barnen och checkar in på ett stort hotell. Föräldrarna är alltid ute och undersöker vikingalämningar eller sorkar och pojkarna lämnas i sällskap med hotellägarinnan fru Groundwater. Eftersom det vare sig finns internet eller eluttag på hotellet börjar bröderna utforska hotellet och dess omgivningar istället och inser snart att allt inte är som det verkar. Varför verkar det som att en staty blinkar åt dem och att något alltid rör sig i periferin till deras synfält? Och när fru Groundwater visar sig vara magisk och ha en nyckel som öppnar dörrar till andra världar kastas de in i ett helt annat äventyr. Men vem är egentligen vän och vem är fiende?

Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig när jag började läsa den här boken, men det var inte det här episka äventyret mellan världar där det både finns en hel hop med spänning, läskigheter, modiga barn och vändningar som man inte riktigt räknat med. Jerker Hultén är inte rädd för att vara läskig och/eller blodig, trots målgruppens ålder, och det gillar jag. Och för mig som tycker att skräck för vuxna är alldeles för jobbigt, ligger det här på en lagom nivå.

Persongalleriet är visserligen ganska stort, men det gör inget, eftersom de flesta är kopplade till sin egen värld. Jag gillar hur de olika världarna och deras karaktärer knyts samman och att det är flera olika perspektiv som syns i boken. Vi följer inte bara, om än mest, bröderna Oscar och Teddy utan också Lilla Hjärtat, Långrock och de tre riktigt läskiga skurkarna Lady Clawsworth, Belze-Bob (älskar det här namnet) och Kejsaren av Allting och Ingenting. Det ger flera olika perspektiv på samma berättelse och jag tycker att det är snyggt gjort eftersom det ger väldigt lite transporttid i boken och att den, trots över 300 sidor, inte alls känns lång att läsa.

Språket är bra och passar målgruppen bokslukaråldern (9–12) men för att läsa den på egen hand bör man vara en van läsare. Visserligen är texten lite större än motsvarande i skönlitteratur för vuxna men ändå relativt liten och det är som redan skrivet en lång bok. Däremot kan jag tänka mig att den passar väldigt bra som högläsningsbok och jag vet att jag hade slukat den om jag hade varit i målgruppens ålder, precis som jag gjorde som vuxen.