Hon hette Agnes

Agnes är ung och ohjälpligt förälskad när hon avbryter sin lärotid på damfriseringen för att gifta sig och följa sin Knut. Det är krig och elände i världen, men Agnes är mycket vacker och glad den där septemberdagen 1941 när kyrkklockorna ringer. Agnes resa blir lång i en tid och i ett Sverige som förändras, och hon ligger alltid ett par steg efter Knut. Hon upptäcker måleriet som en livsviktig källa att ösa ur men lägger efter ett intensivt år undan penslarna efter en obetänksam kommentar från Knut. Istället koncentrerar hon sig på att vara en bra hemmafru och utökar familjen med Bo och Lena. Knut gör karriär inom kooperationen och blir ständigt omplacerad. Flyttlassen går från nordligaste Sverige till dess sydspets för att slutligen hamna i Stockholm. Agnes har aldrig varit i en lägenhet med så hög takhöjd som deras, den är som en kyrka eller ett slott, fordrande och mallig....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Sanna S

2014-07-15

Betyg

Det smärtar att jag bara ger denna bok en 2:a. Egentligen borde det vara intressant att läsa om en kvinna i Sverige i mitten av 1900-talet, men berättelsen är yxig och kantigt skriven. Personerna i boken är som marionetter och handlingen går fort, fort fram. Jag läste inte klart.

Ullis N

2011-01-27

Betyg

Ett litet epos över ett människoliv från förlovningen på 40-talet till döden. En bok om kvinnan av igårs villkor, men ingen stereotyp berättelse utan ett enkelt, men fint, skrivet porträtt.