Homage to Catalonia

Orwell, George

| 1969

Flag from en

58


In 1936 Orwell went to Spain to report on the Civil War and instead joined the fight against the Fascists. This famous account describes the war and Orwell's experiences. Introduction by Lionel Trilling.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Philip Stenström

2017-09-12

Betyg

Inledningsvis, med målsättningen att skriva reportage om spanska inbördeskriget 1936, ansluter sig författaren Eric Blair, mer känd under pseudonymen George Orwell, till POUM-milisen för att kämpa mot Francos Fascister. Författaren beskriver milisen som oorganiserad, men med hög moral och stridsvilja; samtidigt som det var en odisciplinerad, otränad och dåligt utrustad sådan. Hur skulle rådande förhållanden kunna besegra en välordnad rival som stöddes av Hitler och Mussolini, frågar sig författaren.

Vid fronten, förklarar Orwell skyttegravskriget fem viktigaste saker: bränsle, föda, tobak, ljus och fienden. Om vintern var de viktiga i den ordningen, med fienden som god femma. Den största sysselsättning för bägge sidor var främst att hålla sig varm.

Mitt i skyttegravskriget rådde politisk oordning i Spanien och författaren försöker pussla ihop de politiska partierna som tycks ständigt vara i fejd med varandra. Det är en tumultartad stat som präglas av internationella influenser. Trots ett internationellt embargo, förses bägge sidor med personal och utrustning av fascister och kommunister.

Tillbaka i Barcelona, efter 115 dagar vid fronten, 3 maj, 1937, beskriver Orwell de inre oroligheterna mellan de olika partierna . Republikanska arméns krav på POUM och övriga anarkistiska falanger att lägga ner sina vapen leder till gatustrider på Las Ramblas och författaren barrikaderar sig med övriga partimedlemmar på hotell Falcón. Efter några dagars gatustrider, där flertalet mister livet, anländer förstärkningar från den republikanska folkarmén och kväser upproret.

Ur Orwells perspektiv, försöker han opartiskt redogöra för upprorets orsaker och bringa sanningen till tumultet och det vanvettiga i det helvete som utbrutit på Barcelonas torg och gator. Det är en rättvis och respektfull skildring som författaren förkunnar sin hyllning till Katalonien och Spanien som land. Det är ett enastående reportage som fängslar och fångar krigets brutalaste, men också starkaste sidor. Detta är tveklöst, en av Orwells största verk som blivit en tidlös klassiker.