Hokus pokus 1 : Den lilla hxan

Granson, Fabian

| 2021

Ida r nio r, har livlig fantasi och lite svrt att f vnner. Hon gruvar sig fr att sommarlovet ska ta slut, men s hittar hon en mrklig hatt i ett buskage. Hatten har magiska krafter och saker Ida fantiserar om blir pltsligt p riktigt Skolstarten blir allt annat n trkig. Idas trolleri gr henne populr i klassen, frutom hos de prktiga trillingarna och den nya lraren, den katastroftnkande Greta Borg.Galagos satsning fr barn 6-9 r!Hrliga frgsprakande ventyr om vnskap, utanfrskap och trolleri! Fabian Gransons Hokus Pokus-bcker om den lilla hxan Ida har underbara fyrfrgsbilder, roliga detaljer och ett frgstarkt persongalleri!Mest briljerar Granson i just illustrationerna. De r fyllda av humoristiska, varsamt infogade detaljer som fr det att fullkomligt ppnas i hjrttrakten. Alexandra Sundqvist i Dagens NyheterJag ser verkligen fram emot fler...

S

Shazam.se

2021-11-16

Fabian Granson r en av mina favoriter bland svenska serieskapare som bde kan leverera reflekterande realism om vr oroliga samtid, som i den mycket lsvrda reseskildringen Drmmen om Europa (vinnare av Urhunden 2018), eller frejdig och burlesk fantasy, som i fljetongen om den tappre unge riddaren Martilo. I samband med 75-rsjubilet 2020 av Astrid Lindgrens oddliga barnbokskaraktr Pippi kom han ven ut med en mycket vlgjord bearbetning av Pippi p rymmen med underbara mustiga frger, en spjuveraktig glimt i gat och sprngfylld med hrliga detaljer som ger den perfekta kryddan till Astrids fascinerande universum.

I Hokus pokus har Fabian skapat sitt egna lilla universum i en liknande saga fr barn, i det hr fallet den ensamma flickan Ida som hittar en hxhatt och helt pltsligt upptcker att hon har magiska krafter och som ett brev p posten helt pltsligt blir centrum fr allas uppmrksamhet p skolan inklusive den nervsa och strama lraren Greta Borg som r osunt besatt av ddliga sjukdomar, olyckor och katastrofer.

Med en lugn och trygg berttarrst fr vi lra knna Ida och hennes omgivning, frn den trygga pappan med ett stort hjrta till klasskamraterna som den rolige Pablo, den superallergiska Valeria, verklasstrillingarna Alva, Bella och Cilla samt den mystiske Felix som lever i sin egen lilla vrld. Det r en berttelse full av vrme, humor och underbar fantasi men ocks starkt vemod dr Idas stndiga kamp fr att bryta en ond cirkel av utanfrskap str i centrum.

Fabian skriver aldrig lsaren p nsan utan lter sina underbara bilder fra handlingen framt p ett lekfullt stt som osar av skicklighet och perfekt fingertoppsknsla nr det gller varje bildrutas placering. Hans varma och mustiga frger fr tankarna till augusti mnads sllsamma och vemodiga ljus och det hr r en bok som jag verkligen mste rekommendera vr skolbibliotekarie att kpa in.

Att Galago nu ven ger ut barnbcker r synnerligen vlkommet och i hnderna p Fabian Granson ser bokserien om den lilla hxan Ida ut att bli en kommande klassiker som kommer att lsas av mnga barn, men ocks vuxna fr det hr r en serie som passar fr alla ldrar.

4A Vskolan

2021-10-14

Den var spnnande och bra

Malin Nfstadius

2021-04-03

Jag r s frtjust i Fabians teckningsstil, den r liksom sparsmakad men fr nd till maximalt uttryck. Nu r jag ju vldigt mycket ldre n mlgruppen fr den hr berttelsen, men jag minns nd den dr oerhrt komplicerade trollformeln fr att accepteras och hra till som man kmpade att pricka rtt genom hela skolan.

Marianne Skoglund

2021-02-15

h, vilken mysig lsning! Gillar allt med en hr boken: karaktrerna, storyn, berttandet och teckningarna. Fabian Gransons stil knns s fenomenalt rtt fr just denna berttelse. Hoppas p mnga fler!