Högt bland Saarijärvis moar

Linna, Väinö

| 1972

Flag from sv

279


Högt bland Saarijärvis moar är det första delen i trilogin Här under polstjärnan, som kom ut första gången 1959. Här berättar Väinö Linna Finlands historia i miniatyr, ur torparen Jussis och underklassens perspektiv.Inledningsvis möter vi den ordkarge Jussi när han blir torparägare 1884. Sedan får vi följa familjen Koskela fram till 1910, genom armod och ständig rädsla för att bli vräkta, i kampen mot överheten och mot russifieringen av Finland, fram till den framväxande arbetarrörelsen. Boken skildrar en samhällsutveckling, men också en dramatisk historia, om den lilla människans kamp för överlevnad och livet på torpet, som är djupt mänsklig.Boken väckte stor uppmärksamhet redan när den gavs ut 1959 och har sedan dess blivit en nordisk klassiker.Väinö Linna (1920-1992) var maskinmontör när han fick sitt genombrott med Okänd soldat 1954. Trilogin Här under polstjärnan är ett nationalepos,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

E

Evert Nilsson

2012-11-20

Betyg

Voj,voj om det fanns 4,8 skulle det bli betyget. Översättningen kunde kanske vara något bättre. Men denna första bok i Linnas trilogi är episk om en svunnen värld med skriande orättvisor men framtidstro och svårigheterna med politik och kärlek.

M

Mats Sigfridsson

2011-10-10

Betyg

Vilken fantastisk berättare. En verklig klassiker! På ett fantastiskt sätt skildrar Linna torparfamiljen slit vedermödor och de svek de utsätts för. Samtidigt en inblick i Finnlands historiska utveckling i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Ganska mycket dialekt vilket gör att åtminstonde jag fick dra ner på lästempot men det var det väl värt. Läs den!!

Mylar .

2011-08-01

Betyg

Inte bara skönlitteratur, inte bara historiebok och inte bara generationsroman. Här blandas allt till en spännande och intressant kompott som ger mycket bra insikt om livet för finsk arbetarklass, strax innan inbördeskriget.

Elin Stenblom

2011-05-19

Betyg

En gripande roman som väl beskriver det hårda livet för finska torparbönder i början av seklet. Frihet är bara för de bemedlade. De fattiga torparbönderna sliter hårt för att försöka trygga framtiden för sina familjer. Trots att de betalar ett högt pris med utslitna kroppar gäckar tryggheten dem hela tiden.

Lennart Egerfjord

2009-06-24

Betyg

En måsteläsabok