De sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm på 80- och 90-talen har tidigare rönt stor uppmärksamhet i media. Nu kommer familjens egen berättelse Händelserna på hästgården som handlar om vad som pågick bakom kulisserna och om den psykiska och fysiska terror som familjen levde med. Anna Bohlin, som har skrivit boken tillsammans med journalisten Ulrika Fåhraeus, var bara 14 år när hon själv föll offer för mannen som lovade att göra henne till stjärnryttare. Det hände aldrig, istället fick de fyra barn tillsammans.Händelserna på hästgården är en sann berättelse om medberoende, om gränslös kärlek till hästar, om att bli berövad sin tonårstid och att många år senare inse att man inte varit den mamma ens barn behövt.
När det kommer till att recensera true crime böcker så som biografier, självbiografier, brottsutredningar och så vidare upplever jag alltid att det är lite svårt att recensera. Mestadels för det känns som att jag kritiserar personen/personernas livsval, karaktär och sätt att agera, så dessa recensioner håller jag lite kortare och enklare än mina andra bokrecensioner.
Bokens handling fokuserar i största del på Anna Bohlin som boken baseras på och är skriven av, frun till den så kallade ridläraren Jerry Jahn som ägde och drev den kända hästgården tillsammans med Anna Bohlin under flera års tid.
I boken får vi följa med från den stund som Anna sätter sin första fot inne på hästgården ute på Eneby en bit utanför Stockholm, vi får följa de hemska och brutala händelserna som sker ute på hästgården, alla de år fulla av skräck, terror och våldsamhet ända fram tills den dagen Anna blir fri från Eneby och den kraft som Jerry Jahn har haft om henne under alla dessa år.
Boken är uppdelade i kronologisk ordning och det finns även en del kapitel som är skrivna ur respektive barnens perspektiv och upplevelser, även dem oerhört brutala och hemska.
Boken är i sig en väldigt tung och hjärtskärande bok, Anna Bohlin beskriver och berättar på ett väldigt öppet sätt vad hon har varit med om under sina år ute på hästgården i Eneby tillsammans med Jerry Jahn. Hennes berättelse är väldigt detaljerade och det märks att det är ett traumatiskt liv som hon har lev och det är oerhört starkt av henne att dela med sig av sin historia.
Det framkommer (enligt mig) rätt tydligt att Anna i många fall inte känner sig som ett offer utan en medberoende till Jerry och för en som står utanför och tittar på skulle jag nog delvis vilja hålla med. Man kan lätt bli lite förbannad när man läser boken och ifrågasätta hennes agerande genom åren men samtidigt är det väldigt lätt för en annan att sitta och tycka och tänka när man inte är fast i helvetet och inte har någon annanstans att ta vägen och man gör det man tror är bäst för stunden.
Med det sagt så är det uppfriskande att läsa en biografi där personen, i detta fall Anna, delar med sig av sitt liv och händelserna på ett transparant och uppriktigt sätt. Hennes sätt att återberätta händelser på ett detaljerat sätt utan att förfina eller förminska sin egna delaktighet är intressant och förhöjer bokens trovärdighet.
Händelserna på hästgården : familjens berättelse av Anna Bohlin och Ulrika Fåhraeus är en ärlig, öppen och sårbar biografi som tar oss igenom år av fysisk och psykisk misshandel, övergrepp, barnmisshandel. pedofili och djurmisshandel. Det är en bok som är oerhört intressant som den är tragisk och grym, en bok som så viktigt att läsa men som också är oerhört jobbig att läsa, vissa partier outhärdliga men ack så viktiga att lyfta upp!
2022-12-09
Väldigt läsvärd bok, men också väldigt hemskt det som hänt på hästgården Eneby. Boken sveper in dig i föräldrarnas perspektiv.