Hål i nätet

Öhrn, Angelica

| 2023

"Språket flyter på mycket bra, handlingen är trovärdig och framför allt tas mycket viktiga ämnen upp... Boken passar bra för barn i slukaråldern, inte bara de som är fotbollsintresserade, och rekommenderas varmt. Betyg 4 av 5."BTJ, Mia Mårtensson "En bok som verkligen fastnar hos mig. Hela boken känns genomtänkt och den kommer säkerligen gå in i barnens hjärtan. Att kämpa för en dröm är så viktigt... Att stå upp för sig själv och sina mål är bra exempel som tas upp i handlingen... Språket är enkelt och flyter på bra... Karaktärerna var mycket intressanta och spännande att följa. Tror att barn i 9-12 år kommer att känna igen sig en hel del. En bok som passar oavsett du gillar fotboll eller inte. Boken får 5/5 av mig"Systrarna boktokiga "En bra bok om vänskap, fotboll och att våga stå upp för sig själv och andra."SvD Junior Fotbollsdrömmar,...

Emil och Aisha gillar att spela fotboll. När möjligheten att utbilda sig till domare kommer, anmäler sig båda men av helt olika anledningar. Emil vill kunna få visa att han är bäst, och fickpengar är ju inte så dumt. Aisha vill få egna pengar för första gången någonsin, och tänker att det är en väg att gå mot att bli fotbollsproffs. Men deras upplevelser som domare, är något helt annat än de hade trott eller önskat. En föräldrar är otrevlig och aggressiv mot Aisha och ett av de andra lagens tränare anklagar Emil för fusk. Andra vuxna ser, men gör inget. Och om inte vuxna gör något, vad kan de själva göra?

Även om jag inte är den mest fotbollsintresserade människan i världen, kan jag uppskatta det Angelica Öhrn tar upp i Hål i nätet. Att linda in det i fotboll gör att det går att nämna en hel del andra saker som barn kan känna igen sig i, men som är jobbigt att ta upp. Här finns både att leva under skyddad identitet, att hela tiden vara beredd att vara på flykt och aldrig få känna sig trygg, att ha behovet att hela tiden ha rätt, vänskap och hur det kan kännas att bli utsatt för något av någon annan.

Persongalleriet är lagom stort och jag tycker om att vi får följa både en pojke och en flicka med helt olika bakgrund, erfarenheter och framtidsdrömmar. De tillför två unika perspektiv på samma utbildning och årskurs i skolan och det gör också att det känns som att berättelsen hela tiden går framåt.

Mot slutet har jag till och med lite tårar i ögonen. Men mest av allt har jag ont i magen. Både för Aishas skull, på grund av de erfarenheter hon tyvärr har, men också för hur vuxna beter sig mot barnen i den här boken. Att lära om någon som hotar, är aggressiv och ger sig på någon som är så mycket mindre (och yngre) gör att hjärtat och magen tillsammans bildar en stor knut. Tack och lov löses den upp mot slutet, och vänskapen och modet som finns i berättelsen gör gott.

Bokens 182 sidor är uppdelade på 22 kapitel, texten är medelstor och har bra marginaler och radavstånd för att det ska vara enkelt att läsa. Det här är definitivt en bok som passar för den fotbollstokige, men varför inte också använda som underlag för hur man ska bete sig mot andra, eller vad det är att leva under skyddad identitet och liknande.