Sångerskan och tusenkonstnären Caroline af Ugglas gör säregen litterär debut med Hjälp, vem är jag? ? en bok skriven tillsammans med psykologen och poeten Ulf Karl Olov Nilsson. Boken är en dokumentär och ordagrann skildring av de psykoterapisessioner de bedrivit under mer än ett och ett halvt år. Caroline af Ugglas är under samtalen obarmhärtigt öppen och beskriver naket sina depressioner, sin ångest, sin rädsla för att bli galen men berättar också utförligt om sin familjehistoria, barndom, vilda ungdomsår och kärleken till sin familj. Och om mycket, mycket mer. I Hjälp, vem är jag? får vi följa med i Caroline och UKON:s lika insiktsfulla som tidvis dråpliga samtal. I denna unikt iscensatta självbiografi får vi vartefter se en livshistoria växa fram. Boken är en djupt personlig berättelse och bekännelse från en person mitt i ett liv fullt av körsång, hästar, knasiga upptåg,...
Kul bok om en kul person. Innehåller allt möjligt från hisnande barndomsbus av en riktig satunge, till vuxna erfarenheter av för mycket psykofarmaka, vanligt familjeliv, snåla grannar, musik och sång. Carolines åsikter om sång som något som alla borde utöva är den stora behållningen i boken:
"Alla vet att det är bra för hälsan att jogga men ingen skulle komma på tanken att säga: 'Den där borde sluta jogga, han springer så fult'. Snarare får man uppmuntrande blickar för att man tar hand om sin hälsa. Man borde betrakta sång på samma sätt." och
"Jag tycker att det kan finnas något ogint och intolerant över alla som gnäller när glada människor i omgivningen sjunger hellre än bra (för sällan är det ju negativa surhuvuden som går omkring och trallar). Det är förjävligt att man ska bli bestulen på sin mänskliga rättighet att sjunga."
2010-10-13
Det var en härlig form som Caroline har gjort i boken. Fick reda på lite mer om Caroline och förstår hennes argument över olika saker.
Boken är sympatisk via Carolines personlighet, då hon är ett fenomen i sig, en spännande kvinna med ett levande starkt och sårbart själsliv, som så många av oss.
Men jag är starkt kluven, vill jag läsa om hennes samtal under terapin?
Hon brinner för det hon gör Carline, men det leder också till svår ångest, träffar med olika psykitriker och terapeuter, intag av psykofarmaka. Hon säger sig vilja hjälpa andra. Ja, det är en fin gest, men det vill alla andra tusentals utgivare av den här typern av böcker också. Och ingen av dem säger mer än någon annan mer än att gamla sanningar dammas av.
Det här var en väldigt annorlunda bok. Det är utskrivna samtal från psykoterapisessioner mellan Caroline af Ugglas och psykologen Ulf Karl Olof Nilsson.
Jag tycker det är svårt att recensera och betygssätta en sån här bok.
Men om man, som jag, har ett intresse av Caroline, så var den intressant att läsa. Jag går ju i en av Carolines körer, och tyckte det var givande att läsa om henne och hennes liv.
( Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, "Bims Blogg” - http://bim.blogg.se/category/bokrecensioner.html )