Historien

Morante, Elsa

| 1987

Flag from da

80


Den halvjødiske enke og lærerinde Ida bliver under et epileptisk anfald voldtaget af en ung tysk soldat. Resultatet af voldtægten er den lille Useppe, drengen, der taler med dyrene og forstår fuglenes sang.   Vi er i Rom under og efter Anden Verdenskrig i årene 1941-1947. Fascisterne vifter med de sorte faner, og Il Duce og Der Führer står i begyndelsen side om side. Da bomberne falder over byen i 1943, evakueres Useppe sammen med sin menneskesky mor og sin livfulde og højtelskede storebror til en husvildebarak og kommer under tag med en række af krigens andre ofre: fortabte fascister, småkriminelle partisaner, jøder på flugt og helt almindelige storfamilier. Midt i de voksnes desperate og voldelige verden præget af angst og sult udstråler Useppe en fundamental glæde ved at være til.   For Elsa Morante er de store mænds historie ?en skandale, der har varet i 10.000 år?. Det er ikke ofrene,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Kerstin

2018-11-02

Betyg

Den var lite kämpig att komma igenom, men det var det värt! Det var vemodigt att lägga en stor och viktig läsupplevelse bakom sig. Den kom första gången på 70-talet, återutgavs 2012.
Boken handlar om en kvinna och hennes familj, framförallt hennes två söner, under åren 1941-1947 i Rom. Brinnande världskrig och stormakterna slåss i och om Italien. I boken är det bakgrundsfakta om de stora skeendena men berättelsen handlar om det lilla, att leva och överleva. Många intressanta personporträtt, men också ganska spretigt emellanåt, exempelvis detaljerade drömbeskrivningar tyckte jag var jobbiga att ta mig igenom. Men det var en fin beskrivning av en liten pojke som växer upp i en krigsskadad stad. Och väldigt lärorikt!

Kristina Carlsson

2016-04-17

Betyg

Läs!

Mariann Winge

2016-02-12

Betyg

En underbar berättelse om ett gömt barns uppväxt

Maritha .

2015-02-17

Betyg

Stark trea. Skulle ha fått en fyra om den inte mot slutet drunknat i politiska/idealistiska monologer och diskussioner som jag med möda endast skummade igenom för att orka igenom hela boken. Innan dess mycket bra och intressant.

Klinga

2014-05-15

Betyg

Morantes skrivande tycks ha drivits av själva berättandet. Romanen är helt befriad från försök att sälja något (en ideologi, en världsuppfattning). Ida bor med sina söner Nino och Useppe. Den äldre och hans vänner dras snart in i fascisternas skugga (WWII) men blir efter en tid partisaner som lever i bergen och undergräver Mussolinis krig.
Ida och Useppe lever ett liv på flykt. Berättelserna ringlar sig fram. Ingen viktigare än en andra. Hundar och deras beteende ägnas nästan lika mycket plats och energi som flykten undan kriget.
Ett tidsdokument som ändå (och det är dess enda brist) inte lyckas att göra själva samhället och staden synlig.

A

Anders H

2013-11-07

Betyg

Mycket bra och fängslande bok. Läs den!

Engelska Väninnan

2011-07-09

Betyg

Nej, jag tycker inte att romanen är särskilt gripande. Men så har jag genom åren läst massor av berättelser om 1940-talets fasor. Vissa avsnitt är minnesvärda och gripande, men personerna skildras med distans. Vi betraktar. Det blir långtråkigt och jag avbryter läsningen halvvägs. För den uthållige och historiskt intresserade är romanen antagligen läsvärd alla 600 sidorna.

L

Lars Sederlin

2011-01-16

Betyg

En bok att läsa och gripas av.

T

Tony Andersson

2010-05-28

Betyg

Såg att Katarina Persson hade tagit upp denna bok. Hon är den som mest liknar min läsprofil - 39% Och visst har jag läst den för länge sen. Den var gripande och säkert värd sina fem.

L

lena söderberg

2010-01-18

Betyg

Det är på svenska jag här fick ett av mitt livs största läsupplevelser.Läste delar av den på en liten grekisk taverna med tårarna strömmande efter kinderna. Tavernaägaren blev så bekymrad o försökte pyssla om mig, bjöd på ozo, papper till mina tårar osv.