Etter det tragiske forliset til et lasteskip, seiler en enslig livbåt av sted på det endeløse Stillehavet. Livbåtens overlevende mannskap består av en hyene, en sebra (med et brukket bein), en orangutang, en 200 kilos bengaltiger og Pi - en 16 år gammel indisk gutt som med udelt hengivenhet bekjenner seg til hinduismen, islam og kristendommen, samtidig. Scenen er satt for en eventyrlig beretning om dårskap og grusomhet, om tro, håp og kjærlighet.
2016-04-14
Vad jag kämpat med denna bok, men jag kommer aldrig igenom den. Passar mig inte alls.
2014-01-29
En bok som man tänker mycket på efteråt, speciellt med tanke på att det i slutet visar sig att man kan tolka berättelsen på olika sätt...
2013-09-23
Boken kan delas upp i två delar; innan och efter skeppsbrottet. Den första delen känns väldigt filosofisk med mycket funderingar kring religion och rätt och fel. Den andra delen handlar om en pojke på en livbåt med en tiger och lite andra djur - och om livets djuriska sida. Jag tycker att boken var väldigt tänkvärd. Slutet, som visar läsaren vad boken egentligen har handlat om, tar på ett sätt bort en del av läsarens egen uppfattning, men är samtidigt genialiskt. En otroligt bra bok!
2013-05-01
Fantastisk berättelse som handlar om så mycket mer än en tiger och en pojke i en båt. Den handlar om människan, om djur och deras samspel, och om vad överlevnadsinstinkten kan göra oss kapabla till.
I början var den stundtals seg, när det handlade om religioner. Men mycket intressant om hur djur lever, och mot mitten var jag fast i berättelsen. Det borde framgå i boken att berättelsen är verklighetsbaserad.
2013-04-08
Om jag hade hoppat över att läsa de ca 200 första sidorna utav denna drygt 400 sidor korta bok, hadej ag gett den betyget 4/5. Nu segade jag dock mig igenom även de 200 första sidorna utav total meningslös tristess och därför får boken bara en 2:a. Det här är den enda boken någonsin jag faktiskt somnat (flera gånger) av att läsa.
2013-02-06
Underbar! Blir frustrerad bara på ett så filosofiskt slut vill bara veta, hände det eller inte? Rekommenderas varmt
Det är ju boken som ska betygsättas. Om det vore uppläsningen bleve det en femma (tack vare underbara Johan Rabaeus). Under de första fem sjättedelarna av boken kändes den lite ljummen. Men sedan vände det, när en annan version av historien blandas in...
Men jag ser nog inte filmen ändå.
Jag hade nog väldigt höga förväntningar om den här boken. Jag vet inte riktigt varför. Kanske för att jag tycker om sagor och fantastiska berättelser. Tyvärr var den inte riktigt så fantastisk som jag hade hoppats. I början är den väldigt seg, och jag lade den nästan ifrån mig och slutade läsa när han ägnade kapitel åt religiösa utsvävningar. Jag är ändå glad att jag fortsatte för den blev bättre när händelserna tog sig ut på öppet hav. Definitivt spännande och bra, men ingen riktig fullträff.
Om man inte har sån koll på religion kan nog denna verka insiktsfull, men jag tycker bara den försöker härma Salman Rushdie i stil och tema utan att lyckas komma i närheten av dennes briljans. Själva äventyret är bitvis spännande och det tvetydiga slutet gjorde ändå att det hela läsvärt. För övrigt, alltför banal i sina argument och alltför känsloladdat språk för min smak.
Förlåt men jag ser verkligen inte storheten i denna bok. Gav upp efter 80% av den och jag kan verkligen inte se att det skulle löna sig att läsa det sista. Jag tyckte inte alls om den. I början var jag nyfiken, men ju mer jag läste, desto mer ointressant fann jag den och speciellt oändligheten när Pi är ute på havet i sin livbåt med tigern. Nej, den här boken var verkligen ingenting för mig.
2012-04-09
Jag väljer Pis version med skurk slag. Den är lättare att ta till sig jag tror att berättaren menar att fantasin i sig är en viktig del av Pis överlevnadsstrategi. Han är yngst av de som samlats på båten och har på så sätt ålder, gudatro och fantasi på sin sida......
2012-01-16
En mycket trevlig bok. Jag gillar att jag kommer att tänka på den då och då, det är ett mycket gott betyg för en bok!
2012-01-11
Helt magiskt fängslande. Många filosofiska aspekter inlindad i storyn. Enkel men ändå inte. Får läsaren att fundera över människans goda vilja, är den alltid så god som vi tror ?
2011-10-10
Mycket läsvärd historia. Den är för det mesta lysande men blir ibland "trög". Fascinerande äventyrsberättelse och ett bra språk. Lite ojämn för att få högsta betyg.
En fascinerande historia och en bok som jag tycker bättre och bättre om ju mer jag läser.
Till en början förstår jag inte riktigt vitsen med boken och tycker att den verkar märklig och händelselös, när det först handlar ingående om en djurpark (ganska intressant) och sedan handlar ingående om religion (uttråkande).
Det är när del två börjar som boken verkligen kommer igång och där efter gillar jag varje kapitel. Pi är med om ett skeppsbrott och måste överleva ute på Stilla Havet i en livbåt tillsammans med en bengalisk tiger. I en sådan miljö kan man tänka sig att det finns begränsat med saker att skriva om i en bok, men det blir aldrig långtråkigt att läsa. Samtidigt som jag vill att Pi ska räddas vill jag läsa mer om hans äventyr ute till havs.