Himmel över Hassela

Sjögren, Viveka

| 2012

Flag from sv

14


Augustprisnominerad 2011 i barn- och ungdomskategorin: författaren Viveka Sjögren är tillbaka med en rasande snabb och vårdslöst vacker berättelse.Himmel över Hassela är Kalles berättelse och hans ord rusar fram. Han är full av fantasi, roliga ordvändningar och av sorg. Han återberättar, genom hastiga skissteckningar och ingående detaljer, sitt liv från lågstadiet, då de kom till Hassela, fram till nu, när han börjat gymnasiet. Om sin bokstavskombination som för den verbale, ensamme, underfundige och arge Kalle varken gör till eller från, om Josef, om skidkillarna, och om Heidi, som både är slutet och början.Viveka Sjögren är verksam som författare och illustratör, med flera bild­er­­böcker bakom sig. Vivekas senaste roman I den tysta minuten mellan nominera­des till 2011 års Augustpris i kategorin Årets barn- och ungdomsbok, och till Barnens Romanpris 2012 i Svergies Radio.Pressröster om...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Mia Hansén

2013-03-19

Betyg

Kalle är en kille med mycket mörka tankar, eller åtminstone en blick som ser lite mer än teater. Det är en smart, många gånger för smart, person Kalle. Den stora meningslösheten bildar en lamslagen klump. Tills han träffar Heidi. Heidipersonen, som korrigerar hit å aktiverar långt åt vänster. En Heidivän livsviktig i en tid som präglas av ytlighet, där en introvert person får det svårt.

Teman i boken är tonårstidens kval; drickande, gemenskapens teater, skrivande, sex och en familj som inte ens den kommer nära. Depressionen. Att falla, att slå sig.

http://joakimdesign.com/kreativituren/himmel-over-hassela/

Marianne Skoglund

2013-02-04

Betyg

Det börjar lite trevande men ganska snart sugs man in i Kalles, eller Santos som han egentligen heter, berättelse. Kalle har klippkort hos skolans kurator och är en rastlös själ som ställer till en del ofog. Men han är också en grubblare och en person med förmåga att sätta ord på sina tankar. Porträttet av kalle känns väldigt trovärdigt och också de händelser som skidras i boken. En föräldrafri fest spårar ur och Kalles kompis Josef går över gränsen när han hittar en utslagen tjej i ett sovrum. Kalle lyckas inte förhindra övergreppet, och fastän han helt bryter med Josef sätter händelsen djupa spår i honom. När han träffar Heidi är det som om solen går upp i hans liv. De blir vänner, men efter etttag växer vänskapen til något annat. men Heidi bär på ett trauma: hon blev utsatt för något under en fest för flera år sen... Skakande, brutalt, trovärdigt.

Betyg

Jag älskar denna, allt i den är riktigt bra: humorn, svärtan, funderingar. Ja allting!!!!