Hilma : En roman om gåtan Hilma af Klint

Absolut gehör för sin huvudperson en gåta som berör och blir levande i denna roman. En roman du absolut ska läsa i sommar. Jakob Carlander, Östgöta Correspondenten Jag stod framför staffliet, så liten, så obetydlig, men inom mig vällde en sådan kraft att jag måste framåt. Sekelskiftet 1900 industrialiseringen tränger ihop människorna i städerna, tro och vetenskap bryts mot varandra och arbetares och kvinnors krav på rättigheter ska snart för alltid förändra vår världsuppfattning. Mitt i denna tid lever och verkar Hilma af Klint. Hon målar som ingen annan gjort tidigare. Hon tar hjälp av den mystiska kvinnogruppen De fem och höga mästare från den andliga världen. Hon är så övertygad om att världen inte är redo för hennes konst att hon gömmer undan tavlorna allt eftersom de blir färdiga. Det här är romanen om människan, konstnären och gåtan Hilma af Klint. En berättelse om att...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Maddox

2020-05-15

Betyg

K

Katarina Strid

2019-06-18

Betyg

Välskriven, och stor behållning är även bakgrunderna med en del historiska skeenden och kvinnohistoria. Besökte Moderna museet för några år sedan när de hade utställning av Hilma af Klint vilken var fascinerande! Spännande att få lära känna människan mer. Boken blir lite mer trög mot slutet men en i övrigt mycket bra bok.

Engelska Väninnan

2017-12-10

Betyg

Varifrån kommer inspirationen? Konstnärer, författare beskriver det ofta som en plötslig ingivelse, något mystiskt. I den här romanen får vi detaljerad kunskap om Hilmas fantasier. Kanske bättre ändå, att inte känna till dem och bara njuta av de färdiga verken. Romanen hoppar fram och tillbaka i tiden och förvirrar läsaren. För oss som inte är teosofer, spiritister eller rosekreuzare är det närmast pinsamt att läsa delar av denna roman. Om man snabbspolar vissa sidor är romanen läsvärd. På nätet finns gott om biografisk information om Hilma af Klint.

Betyg

Det är alltid en fröjd att läsa Anna Laestadius Larssons böcker. De är skrivna med värme och ett stort mått av karaktärens personlighet. Researchen är noga genomförd och man får verkligen lära känna Hilma och veta mycket om hennes liv. För mig blir det sammantaget en sann läsglädje. Man får med sig en hel del lärdom om vår historia vad gäller kvinnors situation i början av 1900-talet och om hur det var i kampen om kvinnors rösträtt. Ska jag ta upp något negativt så får det bli angående att jag tyckte det var lite väl mycket om den andliga världen..........Jag ser fram mot fler böcker av författaren.

Betyg 4 av 5