Hett blod, kalla nerver

I januari 1918, precis när inbördeskriget brutalt splittrar det nya landet Finland föds ett litet gossebarn som får namnet Antti Kokkoluoto. Hans jordemor, som anses vara en häxa,förutspår att han kommer att leva till den 12 juli 1990. Pojkens liv följer det självständiga Finlands historia. För att testa förutsägelsen utmanar Antti gång på gång döden. Han överlever dock vinterkriget, gifter sig och utför nyahjältedåd under fortsättningskriget, för att efter den hårdafreden dras in i en affär med en vapengömma. Efter Kekkonens era är det snart dags för ett hejdundrande kalas inför hans hädanfärd. Över tusen gäster anländer på den utsatta dagen, Men hur går det egentligen med spådomen. Ska den slå in? Hett blod, kalla nerver är Arto Paasilinnas tjugoandra bok på svenska. Bland tidigare titlar i hans författarskap kan nämnas Harens år, Den ljuva giftkokerskan, Paradisets fångar och Skojarna...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Underbart! Ännu en fullträff av Paasilinna! Lite "hundraårigen som klev..." över historien.

Jan Svensson

2014-04-14

Betyg

Inte så bra, hade väntat mig mera humor. Nu var det mest en krönika över en familj under en hård tid i Finlands 1900-tals historia. Man kunde nästa höra K-Rauta reklammannen.

Jasmina <3

2013-10-30

Betyg

Helt okej

Jan Banan

2013-05-01

Betyg

För ovanlighetens skull en seg Paasilinna. Kommer aldrig in i handlingen tillräckligt för att bli intresserad och kommer på mig själv hela tiden med att börja tänka på annat. Inget gott tecken och betyget blir därefter.

Lotta Karlsson

2012-12-02

Betyg

En medelgod Paasilinna, inser att jag kan väldigt lite om Finlands nutidshistoria.

E

Evert Nilsson

2012-09-24

Betyg

Inte lika humoristisk som Paasilinnas övriga böcker, mera en krönika . Österbottens och Finlands historia sett från Yxpila och genom släkten Kokkoluto. Inte i klass med Westös böcker, men bra nog för att läsas.