"En intressant deckare med ett klurigt mysterium och ett överraskande slut.... Bilder som berikar läsningen... Berättelsen lämpar sig för högläsning och kan tjäna som underlag för en diskussion i skolklassen." Betyg: fem av fem.Bibliotekstjänst, Alan Pejkovic Spökar det i Madame Elviras hus? Vad gör alla kråkor kring huset? Ett fall för detektivklubben Hemliga trean! Tvillingarna Fanny och Felix och deras farbror Charlie blir inbjudna till Charlies moster Elviras hus i Kråkbergabo för att undersöka om det spökar. Överallt i den lilla byn finns kråkor, men allra flest kring Elviras hus. Varför det? Konstiga ljud och skuggor gör att det blir läskigt att stanna över natten ... Vi får som vanligt i Hemliga trean lära känna några olika personer: Sebastian Wang, personlig assistent, stroppige kusin Leo, sure Hansson och sjuåriga Viktoria Martini...
Jag och min son som snart blir nio år har läst Hemliga trean – Kråkmysteriet skriven av Sanna Juhlin och illustrerad av Sandra Fröjd, boken är utgiven på Ordalaget Bokförlag 2019. Tvillingarna Fanny och Felix blir inbjudna till Madame Elviras hus tillsammans med farbror Charlie. De behöver hjälpa henne med ett mysterium, Madame Elvira tror att det spökar i huset. Det har hänt mystiska saker i huset på sistone och det är ovanligt många kråkor som cirkulerar över taket. Är det spöken eller är det något annat som händer i Madame Elviras hus? Kråkmysteriet är den femte fristående boken i serien om Hemliga trean och den fjärde som vi har läst. Kråkmysteriet håller samma mått (om inte bättre) som de tidigare böckerna med spänning och humor och med ett oväntat slut. Språket flyter bra och passar barn som har kommit igång att läsa mer. Kråkmysteriet passar också utmärkt för högläsning! Boken har charmiga och fina illustrationer som förekommer lagom mycket i boken. Ibland är illustrationerna små i svart och vitt och ibland som helsidor i färg. Hemliga trean – Kråkmysteriet är ett boktips för barn i åldern 6-9 år som gillar lagom mycket spänning!
@barnboksfamiljen på instagram
2019-01-28
Kråkmysteriet är femte boken i serien om ”Hemliga trean” där vi får följa tvillingarna Fanny och Felix som har en detektivbyrå tillsammans med sin morbror Charlie. Samtliga delar går att läsa fristående. I denna del beger sig gänget hem till Madame Elvira för att lösa ett spökmysterium.
Huset omges av kråkor, Elvira hör konstiga ljud i huset och såg inte Felix formen av en flicka i skuggorna? Vad är det som egentligen händer i huset? Spökar det på riktigt?
Med denna bok välkomnas också den nya illustratören Sandra Fröjd som tar över stafettpinnen från tidigare illustratören Johanna Kristiansson. Detta lyckas Fröjd med galant och vi läsare möter samma karaktärer och känsla av böckerna som tidigare.
Vi upplever att denna del är lite långsammare i starten än tidigare böcker, I (5 år) som älskat tidigare delar hade med denna del något svårare att fokusera och hålla kvar intresset i boken. Men samtidigt som boken är lite trögare i starten har den också ett väldigt klurigt mysterium. Varken barnen eller jag kunde lista ut hur det egentligen låg till och vi diskuterade många teorier - som ingen av dem visade sig stämma. Slutet blev istället väldigt överraskande.
Jag vill inte spoila för er men slutet är också något som väcker känslor och som är samhällsaktuellt. Det känns som om boken passar att spinna vidare på och diskutera hemma eller i skolklassen.
Utifrån ett normperspektiv känns boken bra att läsa och vi får möta en mångfald av olika karaktärer. Karaktärerna är nyanserade och visar på ett mänskligt djup där första intrycket kanske inte alltid stämmer. De tillåts istället vara mångfacetterade med flera olika sidor - fint!
Juhlins text går som vanligt väldigt lätt och smidigt att högläsa med ett bra läsflyt.
Vi gillade boken även om den krävde lite mer tålamod i början än tidigare delar i serien.