"sammantaget blir Hela fina jag en läsupplevelse som bedårar" - BTJ, häfte 15Hej hej! säger jag. Men vad säger foten, magen och armarna?Hela fina jag är en lekfull bok där hela kroppen får vara med! Hanna Albrektson är en mästare på att skapa originella och roliga böcker som får de minsta läsarna att ropa IGEN! På förskolor och hemma kommer barn att läsa och röra sig tillsammans med Hela fina jag.
@barnboksfamiljen på instagram
2019-06-22
Detta är en bok för de yngsta barnen där vi under läsningens gång får utforska olika kroppsdelar på ett väldigt humoristiskt sätt. På varje uppslag är det olika kroppsdelar i fokus. Alla med en liknande början, ”KROPPSDEL säger...”, och sen ett roligt träffsäkert slut. Flera är skrivna med ett otroligt bra barnperspektiv för vad som underhåller de yngsta barnen.
Ett exempel är uppslaget om magen. Först är det barnet som tittar på sin mage med texten ”Magen säger...” sen på andra sidan ser vi magen inzoomad ”... kurr kurr och naveln säger... PIP!” med naveln placerad mellan orden så det bjuder in att pipa med fingret. Riktigt roligt för många yngre barn!
Jag tänker att boken kan passa fint på en förskoleavdelning med många ettåringar då det brukar vara populärt att jobba med kroppsmedvetenhet i den åldern. Ett ämne som ofta fascinerar i 1-3-årsåldern.
Mot slutet av boken säger munnen också gäsp och boken avslutar med ett uppslag med ett sovande barn där man säger godnatt till alla avverkade kroppsdelar. Passa på att peka på varje kroppsdel när du läser det högt för att öka lärandet kring kroppsdelarna storlek.
Uppslaget avslutas också med den fina meningen ”Godnatt hela fina jag!” som uppmanar till god självkänsla hos det lilla barnet.
En fin liten bok som rekommenderas till yngre barn!